Aliz
6 °C
14 °C

Korrupciógyanús csatornaépítés

2002.02.01. 08:44
Egy titkos nyomozást végző rendőr ügyvédje szerint Fidesz-számlára kellett csúszópénzt utalni egy Pest megyei csatornaberuházás kapcsán. A RTL Klub televízió információi szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást mivel nem bizonyítható a Fidesz, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium érintettsége.
A rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának nyomozói a pest megyei Verseg és Kartal településeken vizsgálták a helyi csatorna-beruházásokat még 2000-ben. Jelentésükben azt írják: olyan információkhoz jutottak, hogy a beruházáshoz járó állami támogatást a települések csak csúszópénz fejében kapják meg, állította az RTL Klub csütörtök esti híradója, ahol az egyik jelentést író rendőr ügyvédje, Korom Mihály, a jelentés egyik részletét a következőképpen idézte fel:

A jelentés egyik részlete

"A Környezetvédelmi Minisztérium egyik magas beosztású tagja a beruházás kedvező elbírálásáért 30 százalékot kért, továbbá a polgármestert egy magas beosztású személy megkereste, és a pénzek megszerzéséért cserébe abból bizonyos százalékot visszakért, mert állítása szerint ezt a pénzt a Fidesz számlájára kell befizetni".

Mivel a nyomozók felettesei úgy érezték, hogy a nyomozás vontatottan haladt, két másik rendőrt is a csatorna-ügyre szabadítottak. Győri Tibor és társa szintén meghallgatták a polgármestert, aki viszont nekik cáfolta a vesztegetési kísérletet.

Csak a vizsgálódó rendőröket vizsgálták

A szervezett bűnözés elleni igazgatóság vezetői ezek után azt gondolták, hogy az eredeti jelentés hamisítvány, és vizsgálatot indítottak a két rendőr ellen. Az ügyet végül a Fővárosi Katonai Ügyészség vizsgálta. Ők is tanúkat hallgattak meg, akik viszont megerősítették a vesztegetési kísérletet. Az ügyészség ezek után megszűntette az eljárást a két rendőr ellen.

Annak ellenére, hogy a Katonai Ügyészség előtt többen megerősítették a vesztegetési kísérletet a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást. Úgy ítélték meg, hogy az adatok nem elegendőek az alapos gyanúhoz, vagyis nem bizonyítható a környezetvédelmi minisztérium, sem a Fidesz érintettsége.

A katonai ügyészség mást vizsgált

Igaz, a katonai ügyészség nem a jelentés valóságtartalmát vizsgálta, hanem azt, hogy a két rendőr valóban az ott hallott információk alapján írta-e jelentését. Azt állapították meg, hogy a rendőrök nem hamis jelentést írtak. " Azt írták le, amit az információt szolgáltató személyek elmondtak nekik. Természetesen a katonai ügyészség nem vizsgálta innentől kezdve, hogy azok a személyek, amelyek az információt szolgáltatták, mennyiben mondták el a valóságot. Nyilván ez már más eljárásra tartozó kérdés"- nyilatkozta az RTL Klubnak Váczi Pál katonai ügyész.

Nem leltek alapos gyanúra

Győri Tibor, az SZBEI osztályvezetője szerint azért nem folytathatták a nyomozást, mert az ügyben nem lehetett megállapítani bűncselekményre utaló alapos gyanút. A büntetőeljárás során olyan titkos anyagok kerültek minősítés alóli feloldásra, amelyek az ügyet érdemben befolyásolták. Ezért a továbbiakban a titkos információgyűjtés folytatására nem volt lehetőség - nyilatkozta Győri.

Alkalmatlannak minősítették a túlbuzgó nyomozót

Az egyik rendőr ügyvédje szerint a történtek miatt ügyfelét munkahelyén ellehetetlenítették, felettesei szerint azonban azért romlott meg a viszony, mert nem végezte el a rábízott feladatokat, ráadásul beperelte őket. A nyomozót egészségi okokból alkalmatlannak minősítették, ezért hamarosan elmegy a rendőrségtől.

A televízió megkeresésére a környezetvédelmi tárca és a Fidesz egyelőre nem kívánt reagálni.

Kérdés a belügyminiszterhez
A rendőrségi eljárással kapcsolatban Kóródi Mária SZDSZ-es parlamenti képviselő írásbeli kérdést intézett Pintés Sándor belügyminiszterhez. Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban Kóródi Mária azt kérdezi: "mi a magyarázata annak, hogy a rendőri vezetés egy korrupciógyanús ügyben a munkájukat végző rendőröket jelenti fel ahelyett, hogy a korrupció-gyanúba keveredett szereplőket vizsgálná meg".

"Az RTL Klub 2002. január 31-i híradójában egy meglehetősen szövevényes - korrupció gyanúját valószínűsítő - ügyről tudósított, amelynek szálai az Orbán Viktor vezette kormányhoz, valamint a jelenlegi legnagyobb kormányzó párthoz, a Fidesz - Magyar Polgári Párthoz vezetnek" - írja levelében Kóródi Mária.

Az SZDSZ-es képviselő kitér arra, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást a korrupciógyanús ügyben, és felhívja a figyelmet: az esetet vizsgáló egyik nyomozót a történtek miatt munkahelyén ellehetetlenítették.

Kóródi Mária azt is kérdezi a minisztertől, hogy "a Fővárosi Katonai Ügyészség vizsgálata után, amely igazolta a vizsgálatot végző nyomozók állítását - vagyis alátámasztotta a korrupció gyanúját -, miért nem indítottak nyomozást az ügy feltárására".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?