Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Korrupciógyanús csatornaépítés

2002.02.01. 08:44
Egy titkos nyomozást végző rendőr ügyvédje szerint Fidesz-számlára kellett csúszópénzt utalni egy Pest megyei csatornaberuházás kapcsán. A RTL Klub televízió információi szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást mivel nem bizonyítható a Fidesz, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium érintettsége.
A rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának nyomozói a pest megyei Verseg és Kartal településeken vizsgálták a helyi csatorna-beruházásokat még 2000-ben. Jelentésükben azt írják: olyan információkhoz jutottak, hogy a beruházáshoz járó állami támogatást a települések csak csúszópénz fejében kapják meg, állította az RTL Klub csütörtök esti híradója, ahol az egyik jelentést író rendőr ügyvédje, Korom Mihály, a jelentés egyik részletét a következőképpen idézte fel:

A jelentés egyik részlete

"A Környezetvédelmi Minisztérium egyik magas beosztású tagja a beruházás kedvező elbírálásáért 30 százalékot kért, továbbá a polgármestert egy magas beosztású személy megkereste, és a pénzek megszerzéséért cserébe abból bizonyos százalékot visszakért, mert állítása szerint ezt a pénzt a Fidesz számlájára kell befizetni".

Mivel a nyomozók felettesei úgy érezték, hogy a nyomozás vontatottan haladt, két másik rendőrt is a csatorna-ügyre szabadítottak. Győri Tibor és társa szintén meghallgatták a polgármestert, aki viszont nekik cáfolta a vesztegetési kísérletet.

Csak a vizsgálódó rendőröket vizsgálták

A szervezett bűnözés elleni igazgatóság vezetői ezek után azt gondolták, hogy az eredeti jelentés hamisítvány, és vizsgálatot indítottak a két rendőr ellen. Az ügyet végül a Fővárosi Katonai Ügyészség vizsgálta. Ők is tanúkat hallgattak meg, akik viszont megerősítették a vesztegetési kísérletet. Az ügyészség ezek után megszűntette az eljárást a két rendőr ellen.

Annak ellenére, hogy a Katonai Ügyészség előtt többen megerősítették a vesztegetési kísérletet a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást. Úgy ítélték meg, hogy az adatok nem elegendőek az alapos gyanúhoz, vagyis nem bizonyítható a környezetvédelmi minisztérium, sem a Fidesz érintettsége.

A katonai ügyészség mást vizsgált

Igaz, a katonai ügyészség nem a jelentés valóságtartalmát vizsgálta, hanem azt, hogy a két rendőr valóban az ott hallott információk alapján írta-e jelentését. Azt állapították meg, hogy a rendőrök nem hamis jelentést írtak. " Azt írták le, amit az információt szolgáltató személyek elmondtak nekik. Természetesen a katonai ügyészség nem vizsgálta innentől kezdve, hogy azok a személyek, amelyek az információt szolgáltatták, mennyiben mondták el a valóságot. Nyilván ez már más eljárásra tartozó kérdés"- nyilatkozta az RTL Klubnak Váczi Pál katonai ügyész.

Nem leltek alapos gyanúra

Győri Tibor, az SZBEI osztályvezetője szerint azért nem folytathatták a nyomozást, mert az ügyben nem lehetett megállapítani bűncselekményre utaló alapos gyanút. A büntetőeljárás során olyan titkos anyagok kerültek minősítés alóli feloldásra, amelyek az ügyet érdemben befolyásolták. Ezért a továbbiakban a titkos információgyűjtés folytatására nem volt lehetőség - nyilatkozta Győri.

Alkalmatlannak minősítették a túlbuzgó nyomozót

Az egyik rendőr ügyvédje szerint a történtek miatt ügyfelét munkahelyén ellehetetlenítették, felettesei szerint azonban azért romlott meg a viszony, mert nem végezte el a rábízott feladatokat, ráadásul beperelte őket. A nyomozót egészségi okokból alkalmatlannak minősítették, ezért hamarosan elmegy a rendőrségtől.

A televízió megkeresésére a környezetvédelmi tárca és a Fidesz egyelőre nem kívánt reagálni.

Kérdés a belügyminiszterhez
A rendőrségi eljárással kapcsolatban Kóródi Mária SZDSZ-es parlamenti képviselő írásbeli kérdést intézett Pintés Sándor belügyminiszterhez. Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban Kóródi Mária azt kérdezi: "mi a magyarázata annak, hogy a rendőri vezetés egy korrupciógyanús ügyben a munkájukat végző rendőröket jelenti fel ahelyett, hogy a korrupció-gyanúba keveredett szereplőket vizsgálná meg".

"Az RTL Klub 2002. január 31-i híradójában egy meglehetősen szövevényes - korrupció gyanúját valószínűsítő - ügyről tudósított, amelynek szálai az Orbán Viktor vezette kormányhoz, valamint a jelenlegi legnagyobb kormányzó párthoz, a Fidesz - Magyar Polgári Párthoz vezetnek" - írja levelében Kóródi Mária.

Az SZDSZ-es képviselő kitér arra, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nem indított eljárást a korrupciógyanús ügyben, és felhívja a figyelmet: az esetet vizsgáló egyik nyomozót a történtek miatt munkahelyén ellehetetlenítették.

Kóródi Mária azt is kérdezi a minisztertől, hogy "a Fővárosi Katonai Ügyészség vizsgálata után, amely igazolta a vizsgálatot végző nyomozók állítását - vagyis alátámasztotta a korrupció gyanúját -, miért nem indítottak nyomozást az ügy feltárására".