Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Felmentették a Hír Tv riporterét

2008.09.09. 14:54
A nem jogerős másodfokú ítélet szerint nem volt veszélyes a társadalomra, hogy Császár Attila a 2006-os zavargások idején egy parlamenti sajtótájékoztatóra lőszerrel a táskájában ment volna.

Felmentette másodfokon a Fővárosi Bíróság a Hír Tv riporterét, Császár Attilát, akit azért állítottak bíróság elé, mert éles lőszert találtak nála, amikor a Parlament épületébe próbált bejutni 2006 októberében, közölte a keddi döntésről az MTI-t az újságíró ügyvédje.

Futó Barnabás elmondta, a bíróság büntethetőséget kizáró ok miatt mentette fel védencét azzal, hogy a történteknek nincs társadalmi veszélyességük. Egyelőre nem jogerős az ítélet, mert amennyiben az ügyészség képviselője fellebbezést nyújt be, az ügy harmadfokon folytatódhat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly májusban mondta ki a riporter bűnösségét, és megrovásban részesítette. A riporter a szeptemberi, Szabadság téren történt eseményekről tudósított, amikor a lőszert kapta egy ismeretlentől. A táskájába tette, és megfeledkezett róla. Október 2-án, a Parlamentbe ment egy miniszterelnöki sajtótájékoztatóra, amikor a ruházata átvilágításakor megtalálták nála.

Császár Attila a lőszer tartására engedéllyel nem rendelkezett, ezért indult ellene büntetőeljárás lőszerrel való visszaélés miatt.

A Fidesz 2006. november 23-án tartott konferenciáján Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy Császár Attila a Magyar Televízió székházánál talált éleslőszer-hüvelyt. A képviselő szerint ez azt bizonyította, hogy éles lőszerrel lőttek a Szabadság téren.

Az MTV-székház 2006-os ostromáról készített nyilvános rendőrségi jelentés szerint a rendőrök 28 figyelmeztető lövést adtak le az este folyamán, saját testi épségük védelme érdekében. Ezek a lövések személyi sérülést, anyagi kárt nem okoztak.

Az ügyben korábban a bíróság előtt Császár Attila úgy nyilatkozott: a szeptemberi Szabadság téri események élő közvetítésekor adták a kezébe a helyszínen a lőszerhüvelyt és a lőszert, amiket bemutatott az adásban. Hangsúlyozta: ellentétes információkat kapott, így nem tudta, hogy az éles lőszer-e vagy vaktöltény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?