Árpád
-2 °C
4 °C

A Fidesz nem örül Szilvásyné szakállamtitkári jelölésének

2008.03.13. 15:57
A Fidesz felszólította Veres János pénzügyminisztert, vonja vissza Szilvásy György feleségének szakállamtitkár jelölését, de a legjobb megoldásnak azt tartanák, ha a miniszterelnök Szilvásy Györgyöt mentené fel. A Fidesz szerint Csáky Bernadett jelölése pazarlás.

A Fidesz felszólítja a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza Szilvásy György feleségének, Csáky Bernadettnek a jelölését a pénzügyi tárca szakállamtitkári posztjára, mondta a Fidesz frakcióigazgatója csütörtökön Budapesten. A legjobb megoldás az lenne, ha a miniszterelnök Szilvásy Györgyöt mentené fel a titokminiszteri posztról, fogalmazott Répássy Róbert.

A pénzügyi tárca szóvivője szerdán megerősítette, hogy Veres János pénzügyminiszter javaslatot tett a miniszterelnöknek egy koordinációs szakállamtitkári poszt létrehozására. A posztot a tervek szerint Csáky Bernadett, Veres János volt kabinetfőnöke, Szilvásy György felesége tölti majd be.

Répássy Róbert közölte, az új szakállamtitkári poszt létrehozása akkor zajlik, amikor a miniszterelnök azt állítja, a kormánynak nincs módjában visszapótolni az egészségügytől elvett pénzt. A frakcióigazgató tájékoztatása szerint Szilvásy György felesége szakállamtitkárként havi 750 ezer forintos fizetést kap majd, valamint az államtitkári juttatásokat. A jelölést a legfelháborítóbb pazarlásnak nevezte, ami álláspontja szerint etikailag összeférhetetlen a miniszteri poszttal.

A Fidesz azt kéri a miniszterelnöktől, úgy ítélje meg Szilvásy György feleségének kinevezését, ahogy annak idején az ő felesége, Dobrev Klára ítélte meg Gyurcsány Ferenc sportminiszteri kinevezését. Emlékeztetett, amikor Gyurcsány Ferenc miniszter lett, Dobrev Klára lemondott helyettes államtitkári posztjáról.

Répássy Róbert megjegyezte, bár a kormány szerint nincs lehetőség pénzt átcsoportosítani az egészségügybe, saját luxus céljaira folyamatosan szórja a közpénzt. Ezek között említette, hogy a még nem létező új tulajdonosi program kommunikációjára már 1,6 milliárd forintot költöttek, az egészségügyi tárcának két kommunikációs és reklámmunkára vonatkozó közbeszerzési eljárása van folyamatban 700 millió forint értékben, valamint arra is kitért, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter sokkal többet akar költeni a pénztártörvény kommunikációjára, mint a népszavazás előtt tette.

Az ellenzéki képviselő a kormány luxuskiadásai közé sorolta, hogy az új kormányzati luxusautók flottájának beszerzése 370 millió forintot emészt fel, az APEH pedig nettó 432 millió forintot költ száz új autó megvásárlására.

A Fidesz frakcióigazgatója közölte, a kormány nem akarja pótolni azt az összeget, amelyet a népakarat vasárnapi döntésével kivont az egészségügyből. Pedig - tette hozzá - az alkotmány egyértelműen a kormány feladatai között sorolja fel, hogy gondoskodnia kell az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában közölte, Csáky Bernadett egy szakmai karrier állomásaként lett a pénzügyi tárca szakállamtitkára. Hangsúlyozta, már az Orbán-kormány idején is fontos középvezetői beosztásban dolgozott a közigazgatásban, későbbi férjével, Szilvásy Györggyel is munkája során ismerkedett meg.

A kormányszóvivő szerint sántít Répássy Róbert hasonlata, hiszen Dobrev Klára azután mondott le posztjáról, hogy férje hivatalosan miniszterelnök-jelölt lett.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a leendő szakállamtitkár jelenleg is a Pénzügyminisztérium alkalmazottja, 2006 óta kabinetfőnök, így az anyagiak terén a kinevezéssel változás nem történik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?