Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Radikálisokkal állt kapcsolatban a bombás férfi

2008.10.24. 13:23
Radikális szervezetekkel állt kapcsolatban az a 33 éves budapesti férfi, akinek autójában csütörtök este repesz és gyújtóhatású bombákat, kisebb csőbombákat és pirotechnikai eszközöket talált a rendőrség. A házilag készült szerkezeteket távirányítással is fel lehetett volna robbantani, hangzott el a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján.

Távirányítással egyenként, vagy sorozatban is felrobbantható, házilag készült bombák voltak abban a kocsiban, amit csütörtökön este a rendőrök kutattak át a Nyugati téren. A kocsiban repesz és gyújtóhatású bombák, kisebb csőbombák és pirotechnikai eszközök voltak. Az elfogott férfi radikális szervezetekkel állt kapcsolatban, számolt be az akció részleteiről Bencze József országos- és Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, illetve Kiss Imre, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának vezetője.

Csütörtökön este a Nyugati téren a BRFK akcióosztályának munkatársai a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelzése alapján vizsgáltak át egy autót. Először azt lehetett tudni, hogy időzítővel ellátott bombák voltak benne, a további vizsgálatok azonban megállapították, hogy valójában távirányítású szerkezetekről volt szó. Az autó sofőrjét előállították, és őrizetbe is vették.

Bencze József pénteken elmondta, hogy a Nyugati téren elfogott autós egy 33 éves, budapesti férfi. A nyomozók később házkutatást is tartottak nála, a lakásból a bombák gyártásához szükséges tervrajzok és további csőbombák kerültek elő. Robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés miatt indult ellene eljárás, de vizsgálják, hogy megvalósult-e a terrorfenyegetés előkészülete.

Sajtótájékoztató az október 23-i eseményekrõl

Az ügyben a továbbiakban az NNI nyomoz. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy mi volt a bombák célja, illetve kik segítették az elfogott férfit. Bencze József a péntek reggeli Napkeltében azt mondta, hogy a férfit már kihallgatták, de mindent tagad.

Tóth Gábor újságírói kérdésre elmondta, hogy a férfi radikális csoportokhoz köthető és a biztosításban résztvevő NNI-nyomozók jelzése alapján kezdték el keresni a kocsiját. Az autót rövid idő alatt, a Nyugati téren találták meg. A sofőr a kocsi közelében állt, mikor elfogták.

Kiss Imre elmondta, hogy az autó csomagtartójában először három hátizsákot találtak, mindegyikben egy-egy házilag készített bomba volt. Műanyag kannában gyúlékony folyadék, hozzá csőbomba volt csatlakoztatva és az egészre vevőszerkezet volt erősítve. Találtak még egy sorozatindító készüléket és további csőbombákat, illetve pirotechnikai eszközöket, rakétákat is.

A csőbombák vízvezeték-szerelési elemekbe töltött és lefojtott, pirotechnikai eszközökből kinyert robbanó keverék volt töltve. A csövek két vége le volt zárva, egyik oldalán a záráson lyukat készítettek, abba petárdát dugtak. A csőbombák így gyújtásra robbantak volna, az előzetes vélemények szerint kisebb kézigránátnak megfelelő hatással, néhány méteres körben okoztak volna kárt.

Egy a Nyugati téren lefoglalt robbanószerkezet

A távirányítású bombák hatásáról csak a szakértői vélemény elkészülte után lehet pontosat mondani. Egyelőre annyi biztos, hogy egyenként, egyszerre, vagy sorozatban is lehetett volna robbantani, több mint 10 méteres távolságból. Vélhetően körülbelül 10 méteres sugárban fejtettek volna ki láng- és repeszhatást.

A BRFK szóvivője, Tafferner Éva csütörtökön azt közölte, hogy három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök a felüljáró alatt egy személyautó csomagtartójában.

Csütörtök este 9 óra után a szerkezetet tűzszerészek vizsgálták meg, a környéket kiürítették. Tafferner Éva tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján a BRFK akcióosztályának munkatársai vizsgáltak meg egy személyautót.

A BRFK szóvivője később azt mondta, hogy egy Peugeot 206-os csomagtartójában találták a gyújtóbombákat. A rendőrök őrizetbe vettek egy embert, aki, mint a szóvivő fogalmazott, „köthető az autóhoz”. Mit kiderült, igazoltatták, ekkor derült ki, hogy mi van a csomagtartójában.