Valér
-2 °C
0 °C

Csécsei Fodornak: Nem jó, amit csinálsz!

2008.09.16. 14:46
Csécsei Béla, Józsefváros SZDSZ-es polgármestere nem ért egyet Fodor Gábor pártelnök politikájával. Az Elég volt Gábor! című nyílt levelében azt írta: "Nem jó amit csinálsz, és nem jó, ahogy csinálod!". A liberális politikus azt mondta, akár rendkívüli küldöttgyűlés összehívására is szükség lehet.

"Ami nem megy, azt ne erőltessük. Mert nem megy, az látható. Úgy gondolom, száz napnyi elnöki regnálásod nem éppen sikertörténet. Ha keményebben akarok fogalmazni azt mondom: katasztrófa-turizmus" - olvasható Csécsei Béla Fodor Gábornak írt levélében.

Az Elég volt Gábor! című levél szerint Fodor Gábor pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit elnökjelöltként ígért. A beígért kompromisszumos politizálástól mi sem áll távolabb, mint az eddigi tevékenységed - mutatott rá.

Gulyás: az SZDSZ-ben szokatlan az üzengetés

Sajnálom, hogy Csécsei Béla, aki az SZDSZ egyik meghatározó önkormányzati politikusa nem a párt belső fórumait választotta annak terepéül, hogy az általa felvetett problémákról vitatkozzunk - reagált a józsefvárosi szabad demokrata polgármester nyílt levelére Gulyás József. A liberálisok ügyvivője azt mondta, hogy az SZDSZ-en belül korábban szokatlan volt nyílt levélben üzengetés, továbbá levél stílusa is sajátos, de nem kívánja érdemben minősíteni.

Kitért arra is, hogy liberális választóik, értelmiségi bázisuk fel van háborodva, és ismert írástudóik mindegyike ugyancsak tévútnak tartja a pártelnök által választott irányt. Mint fogalmazott, lehet, hogy egy irodában jól hangzik a "Gyurcsány monnyonle", meg a szakértői kormány, de a valóság azért ennél bonyolultabb.

Csécsei szerint az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy Fodor Gábor egyáltalán nem kíván azokra támaszkodni, akik az SZDSZ-t a napi valóságban jelentik és képviselik. "Nem értenek Veled egyet a polgármesterek, és a parlamenti képviselők nagyobb része sem" - írta.   

A külföldön tartózkodó Csécsei Béla az MTI-nek adott telefonos interjújában azt mondta, nyílt levele valójában megállapítása annak, hogy ez így nem mehet tovább. Közölte, a megoldásra nem akar egy személyben receptet mondani, ennek, mint mondta, "megvannak a maga fórumai az SZDSZ alapszabálya szerint".

Arra a kérdésre, mit kellene Fodor Gábornak tennie, azt mondta: azt várja tőle, hogy működtesse a SZDSZ fórumait. A vélemények az SZDSZ fórumain kristályosodjanak ki, és ezeket kell utána képviselni - szögezte le.

Csécsei Béla sokat vár az országos tanács következő ülésétől. Úgy látja, ha az nem tud fórum lenni, akkor - álláspontja szerint - akár rendkívüli küldöttgyűlést is össze kell hívni, hogy az ország kormányozhatósága fennmaradjon.

A józsefvárosi polgármester jó néhány társával együtt nem gondolja, hogy a "szakértői kormány homályos ötlete" valóra váltható, és azt sem hiszik, hogy előre hozott választásokkal lehet választ adni a problémákra.

Itt egy működőképes költségvetést kell készíteni, amelyben az SZDSZ által javasolt adócsökkentéseknek és kiadás-megszorításoknak egyaránt meg kell jelenniük - szögezte le. Kitért arra is: sajnálattal és megdöbbenve hallotta, hogy Gegesy Ferenc, Ferencváros SZDSZ-es polgármestere "végső segélykiáltásként" kilép az SZDSZ-ből és lemond parlamenti mandátumáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!