Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A Magyar Nemzet Csillag után Csehákot is lemondatná

2002.10.29. 08:35
Bár a kormányszóvivő hétfőn hamis és minden valóságalapot nélkülöző híresztelésnek minősítette a Magyar Nemzet hétfői cikkét, amely várható minisztercserékről adott hírt, a lap keddi számában újabb esetleges lemondásról szóló írást jelentetett meg. A napilap szerint Csehák Judit egy minisztériumi egyeztetésen helyezte kilátásba lemondását, mert nem értett egyet államtitkárával a kórház-privatizációs koncepció részleteiben.
Ritkán olvas az ember olyan újságcikket, amelyben lényegében egy szó sem igaz -- kommentálta Gál J. Zoltán, kormányszóvivő a Magyar Nemzet hétfői információit, amelyek szerint változások várhatók az informatikai és az oktatási tárca vezetésében.

Privatizációs kérdés

A lap keddi számában a cáfolat ellenére újabb esetleges minisztercseréről cikkez. A Magyar Nemzet állítása szerint az egészségügyi, szociális és családügyi tárca vezetője is kilátásba helyezte lemondását. A lap szerint Csehák Judit ezt akkor vetette fel, amikor kiderült nem ért egyet Kökény Mihály, a tárca politikai államtitkárával "az SZDSZ által is támogatott kórház-privatizációs" koncepciójával.

Mindenki cáfolt

Mint emlékezetes, a lap hétfőn közölt, ám minden érintett által cáfolt értesülései szerint Csillag István gazdasági miniszter mind saját pártjával, az SZDSZ-szel, mind a szocialistákkal, mind a pénzügyminisztériummal kialakult konfliktusa miatt esetleg Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke követhetné őt a tárca élén. A Magyar Nemzet emellett azt is tudni vélte, hogy a szocialisták esetleg feladnák az oktatást, mely így tisztán SZDSZ-es lenne, cserébe megkapnák az informatikai tárca tisztán MSZP-s irányítását.

Közlekedési tárcaváltó

A Népszava szerint a cáfolatok ellenére kisebb átalakítás mégis várható a kormány struktúrában. A lap "kormánypárti körökből" származó értesülése szerint a közlekedési területet valószínűleg kiemelik a gazdasági miniszter hatásköréből és áthelyezik a jelenlegi Informatikai Minisztérium, azaz Kovács Kálmán vezetése alá. E tervet valószínűsíti az is, hogy az informatikai minisztert elismert szakembernek tartják közlekedési körökben, ráadásul egy ilyen átalakítás mellett megmaradna az SZDSZ által működtetett minisztériumok aránya.