Konrád
8 °C
26 °C

Éjféltől kampánycsend

2003.04.10. 17:12
A kampánycsend pénteken hajnali nulla órától szombaton 21 óráig tart, ebben az időszakban a jogszabályok szerint nem szabad a választópolgárokat szabad akaratukban, véleményükben befolyásolni.
Az április 12-i, Magyarország uniós csatlakozásáról szóló ügydöntő népszavazás kampánycsendjének idejére ugyanazok az általános jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési, illetve az önkormányzati választásokon - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke, Ficzere Lajos.

A kampánycsend a választást megelőző nap, jelen esetben április 11-én hajnali 0 órától április 12-én este 21 óráig, a szavazás lezárulásáig tart.

Kampánycsend-sértésnek a választói akarat befolyásolása minősül. A választási eljárásról szóló 1997. évi törvény szerint a kampánycsend idején az EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvények nem reklámozhatók, szakmai előadások és fórumok nem tarthatók, valamint tájékoztató anyagok sem terjeszthetők.

Nem lehet

A közszereplők média-megjelenéseik alkalmával nem viselhetnek az EU-csatlakozással kapcsolatos véleményt megjelenítő ruhadarabot, kitűzőt, vagy ezekkel "rokon" más használati tárgyat. Uniós zászlókat sem lehet elhelyezni, de a kampánycsend kezdetéig kitett zászlók kint maradhatnak. Az EU-csatlakozással foglalkozó internetes portálokra új tájékoztató anyag nem kerülhet fel, de az addig ott lévők megmaradhatnak.

A népszavazáson való részvételre történő felhívás, amennyiben az nem jelenti a választói akarat befolyásolását, önmagában nem sért jogszabályt, de a kampánycsend idején valamelyik válaszlehetőség melletti érvelés már jogszabályba ütközik.

Az OVB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a testület álláspontja tájékoztató jellegű, az egyes konkrét esetek választójogi megítélése mindig az adott ügy körülményeire tekintettel történhet.