Kampánycsend: se agitáció, se pártpia

2002.04.06. 00:00
Megkezdődött a kampánycsend: péntek éjféltől a vasárnap 19 órai urnazárásig kampányilag nem nyilvánulhat meg médium, szimpatizáns nem agitálhat, politikus nem itathat-etethet pártpolitikai alapon. Külön figyelnek az internetes tartalomszolgáltatókra is.
A törvény betűje szerint a szavazást megelőző nap nulla órájától a szavazás napján 19 óráig, vagyis urnazárásig választási kampányt folytatni tilos.

Tiltott tevékenységek

A kampánycsend megsértésének minősül a választói akarat befolyásolása. Ilyen például a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szervezett szállítás szavazásra, étel-ital osztogatása), tilos pártjelvények, zászló, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy a nevét tartalmazó szuvenírek osztogatása, plakátolás.

Ugyancsak tiltott a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Az internetes kampánycsend betartását is figyelik

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE). Az MTE által kidolgozott, a választásokkal kapcsolatos internetes működési és etikai kódex meghatározza a különböző tartalomszolgáltatási területekre (szerkesztett tartalom, felhasználói tartalom, fórumok stb.) vonatkozó szabályokat. A kódex emellett az internetre vonatkoztatva értelmezi a kampánycsend fogalmát, illetve a közvélemény-kutatások eredményének nyilvánosságra hozatalára vonatkozó - törvénybe foglalt - elveket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg a közvéleménykutatók, illetve a pártok által üzemeltetett honlapokkal kapcsolatban.

Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére. A szabálysértésekről az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot.

Közel 11 ezer urna

A vasárnapi első fordulóban mintegy 8,1 millió választásra jogosultat, köztük 514.000 első választót várnak a több mint 3100 településen kialakított 10 843 szavazókörben elhelyezett urnákhoz.

A névjegyzékben szereplő vagy oda utólag felvett választópolgárok a személyazonosságuk hiteles igazolását követően két szavazólappal voksolhatnak az Országgyűlés 386 tagjára. Az egyik szavazólapon a 176 egyéni választókerületben országosan induló 1243 egyéni jelöltre, köztük 41 függetlenre lehet voksolni.

A másik szavazólapon a 152 területi listás mandátumért versengő tíz párt 154 megyei listájára lehet szavazni, amelyeken közel 3000 jelölt szerepel. Az országos listát állító nyolc pártra közvetlenül nem lehet voksolni.

Az országos listáról kiosztható 58 képviselői mandátumot egy bonyolult számítási módszerrel, az úgynevezett töredékszavazatok alapján osztja majd el az Országos Választási Bizottság.

Büntetik

A négy évvel ezelőtti választásokon számos esetben kellett eljárnia az Országos Választási Bizottságnak a kampánycsend megsértése miatt.

A honpolgár vasárnap este hétig adhatja le szavazatát, ekkor a szavazóhelyiségeket bezárják. Az urnákat a szavazás kezdetén az elsőként szavazó állampolgár jelenlétében úgy kell lezárni, hogy azokból a zár felnyitása, a pecsét feltörése vagy az urna szétszedése nélkül ne lehessen szavazólapot eltávolítani.

Rendőrök ünneplőben

Az országgyűlési képviselő-választások napján, április 7-én, illetve 21-én az ORFK állományába tartozó rendőrök fegyver nélkül, s az alkalomhoz illően, ünneplő egyenruhában látják el a szolgálatot - jelentette be Orbán Péter országos rendőrfőkapitány csütörtökön. A rendőri biztosítás modelljének kidolgozásánál az 1994-es országgyűlési, illetve a NATO-val kapcsolatos népszavazásnál alkalmazott módszert vették alapul.

A majd szolgálatban lévő rendőrök számát a főkapitány nem árulta el, csak annyit közölt, hogy a szavazás napján nem a szokásos vasárnapi létszámban látják el feladataikat.

Orbán Péter megemlítette azt is, hogy az eddigi kampány során 80, a választással összefüggésbe hozható esemény történt, amikor a rendőrségnek intézkedni kellett, s az összes eset mindössze egynegyedében rendeltek el nyomozást.

Az MTE ajánlása
A tartalomszolgáltatók vállalják, hogy ebben az időszakban nem jelenítenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben. Általános választás esetében ezen minden olyan tartalmat kell érteni, amely bármely, a választáson induló jelöltről, szervezetről vagy szervezetet képviselő személyről szól, a választási programmal kapcsolatos, a választók véleményét befolyásoló információt tartalmaz.

A felhasználói tartalmakban - fórumokban, chateken - nem tiltható, hogy a felhasználók a választásról is szót ejtsenek. Az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen, a szolgáltatás használata elott hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és szólítsák fel a felhasználókat, hogy ebben az időszakban agitációs céllal ne jelenítsenek meg tartalmakat az erre rendszeresített felületeken, illetve hívják fel a figyelmüket a vonatkozó jogszabályokra.  • Tippek
  • Bankszámla