Ágnes
2 °C
11 °C

Éjféltől újra kampánycsend

2002.04.19. 23:39
Megkezdődött a második fordulós szavazást megelőző kampánycsend: péntek éjféltől a vasárnap 19 órai urnazárásig tilos a választópolgárok választói akaratának befolyásolása.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) közleménye szerint a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Különösen a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Vasárnap eldől, ki alakít kormányt májusban

Vasárnap az ország 131 választókerületében tartanak második fordulót, ennyi egyéni jelölt parlamentbe juttatásáról döntenek a választópolgárok. Most dől el az is, mely párt szerez parlamenti többséget, illetve mely párt alakíthat kormányt májusban.

Választás + hack
A választási információs oldalt negyven hackertámadás érte az első forduló során, valamennyi sikertelen volt. A Btk. április 1-i módosítása alapján minden esetben feljelentést tettek a rendőrségen. A valasztas.hu domainnel visszaélve küldött, a pártatlanságot nélkülöző levelek kapcsán az OVB közleményében elhatárolódott a levelektől, és ez esetben is a rendőrséghez fordult.

Most korábban várható eredmény

Mivel a második fordulóban 131 egyéni választókerület adatait kell feldolgozni, és nincs listás szavazás, az előzetes eredményt lényegesen hamarabb tudjuk közölni - közölte az OVB illetékese. A második forduló előzetes végeredményét vasárnap este tíz órára ígéri az OVI.

Az interneten is figyelik a kampánycsend betartását

Az Országos Választási Irodával 2001-ben egyeztetett és elfogadott internetes választási kódex alapján a kampány időszakában és a kampánycsend idején monitorozó munkabizottságot állít fel az esetleges szabálysértések kivizsgálására a legjelentősebb tartalomszolgáltatókat tömörítő önszabályozó testület, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

Amennyiben a bizottság szabálysértést észlel, felhívja az érintettek figyelmét a kódex megsértésére. A szabálysértésekről az MTE munkabizottsága tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot.