József, Bánk
1 °C
12 °C

Csepi Lajos lehet az új közlekedési miniszter

2008.10.16. 10:31
Több név (az MSZP volt pártpénztárnokáé, az SZDSZ volt államtitkáráé, Suchman Tamásé) is kavarog (kavargott) az infrastrukturális és közlekedési miniszter betöltendő posztja körül. Az Index úgy tudja, a legesélyesebb Csepi Lajos, bár végleges döntés nem született.

Ugyan még nincs végleges döntés arról, hogy a tragikus vonatbaleset után lemondott Szabó Pált ki követi a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium élén, az Index úgy tudja, a posztra erősen esélyes Csepi Lajos, a minisztérium közlekedési szakállamtitkára. Forrásaink szerint kiszemelése logikus lenne, hiszen egyrészt rendszeren belülről jön, és nem keresi hónapokig a kilincset.

Másrészt vélhetően megtalálja majd a hangot Puch László államtitkárral (értsd: miniszterhelyettessel). Ugyanis szocialista forrásaink szerint persze a miniszter is fontos, de a tárcánál úgyis az MSZP volt pénztárnoka fújja a passzát szelet. Akiről szintén beindultak a találgatások Szabó Pál leköszönése után, de az Indexnek Puchoz közel álló emberek tagadták, hogy az államtitkár miniszteri ambíciókat dédelgetne.

Egyébként más informátorok szintén ködszurkálásnak nevezték a Puch körüli találgatásokat. Ugyanebbe a kategóriába sorolták a Suchman Tamással kapcsolatban felröppent miniszteri híreszteléseket is. Persze az is igaz, hogy úgy rajzottak a nevek a tárca körül, hiszen a Szabó Pál távozásától meglóduló szoci agyak azt találgatták: melyik kritikusát pacifikálja ezzel a pozícióval (így jöhetett a képbe Suchman), vagy éppen hány szavazatot biztosítana a poszt rendszeren kívülre történő elajándékozása.

Épp ezért, amikor az MDF szétesett (lásd: a Tisztelet Társasági visszavonta képviselőjét), arról szóltak a pletykák, hogy Katona Kálmánt kellene infrastrukturális miniszterré emelni, így biztosítva az ő, és egyes társai igen voksát a költségvetés megszavazásakor. A büdzsé kapcsán persze az SZDSZ is felmerült, a szabad demokratákon gondolkodók Kovács Kálmánt tették volna a tárca élére, hogy cserébe az SZDSZ rábólintson a költségvetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!