Judit
2 °C
7 °C

Minisztercserék várhatóak?

2000.11.07. 21:13
Újabb minisztercserék várhatóak a kormányban. Nógrádi László közlekedési miniszter után távozásra kényszerülhet Gógl Árpád egészségügyi és Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter is. Az információkat ugyanakkor hivatalosan nem erősítették meg.
Nem mondott le Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter, bár Torgyán József, az FKGP elnöke kedden délután erre szólította fel - mondta el Fekete Katalin, a tárca kommunikációs igazgatója kedden este az MTI-nek. Mint közölte: az FKGP elnöke tájékoztatta Ligetvári Ferencet arról, hogy kezdeményezi felmentését. "Nem tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miként dönt ebben a kérdésben, ő a miniszter munkáltatója" - fűzte hozzá Fekete Katalin, miután az RTL Klub hírműsora közölte: a miniszter távozik.

Az MTI szerint ugyanakkor Torgyán József kezdeményezte a miniszterelöknél Ligetvári felmentését. Borókai Gábor kormányszóvivő erről csak annyit közölt: "Orbán Viktor miniszterelnök ma nem foglalkozott személyi kérdésekkel".

Ligetvári Ferenc széke azután ingott meg, hogy az általa kezdeményezett vizsgálat nyomán kiderült: luxuscikkekre és a kisgazdapárt néhány tagjának támogatására milliárdos összeget költöttek el Pepó Pál minisztersége idején a Környezetgazdálkodási Intézetnél. Az intézet Ligetvári alatt kinevezett igazgatója, Mujzer János kedden közös megegyezéssel távozott az intézet éléről. Mujzer korábban az ügyészségen tett feljelentést az intézet korábbi vezetői ellen a pazarló gazdálkodás miatt.

Gógl Árpád távozása nem először merült fel. Ahogy az sem, hogy utódja Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója lehet. Nincs tudomásom arról, hogy Gógl Árpád egészségügyi miniszter lemondott-e tisztségéről, még kevésbé arról, hogy a miniszterelnök elfogadta-e az esetleges lemondást - közölte az MTI-vel Mikola István kedden. Ugyanakkor hozzátette: tudomása van arról, hogy folynak tárgyalások az egészségpolitika megújításáról, amiről őt is megkérdezték, és a kormányzat legfontosabb döntéshozóival ezekben a kérdésekben többször folytatott megbeszélést Mikola.

Az egészségügyi tárca sajtóirodájának munkatársai ugyanakkor a tv2 hírműsorából értesültek arról, hogy miniszterük esetleg távozna posztjáról. Az Index érdeklődésére csak Borókai Gábor kormányszóvivő egy korábbi nyilatkozatát idézték, amely szerint a kormányban személyi kérdések nincsenek napirenden.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?