Piroska
-2 °C
5 °C

Csendesebben riasztana a paksi atomerőmű

2005.02.15. 08:40
A természettel harmonizáló, kevésbé irritáló hangon szólalnának meg a paksi atomerőmű riasztóberendezései a havonkénti hangpróbák alkalmával. A katasztrófavédelem támogatja a környék lakóinak a kezdeményezését, a jogi és pénzügyi hátteret a területi önkormányzatnak kell megteremtenie.
p>Az érintett lakosság javaslatára az embereket kevésbé irritáló, a környezettel harmonizáló hangon szólaltatnák meg a paksi atomerőmű riasztórendszerének szirénáit a havi rendszerességű morgatópróbák során. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint a javaslattevők "lényegében nyitott kapukat döngetnek".

Félévente víjjognának

"A szakma fogadókész erre a változtatásra, két-három évvel ezelőtt, tulajdonképpen már az új riasztó-tájékoztató rendszer telepítésekor jeleztük az elöljáróinknak, hogy a havonkénti, néhány másodperces üzempróba alkalmával kiváltható lenne ez a hang", állította Mácsai Antal ezredes.

Mint mondta, a félévenként szokásos úgynevezett hangos próba során nem változna a két percen át tartó szirénahang, hiszen - mint érvelt - az embereknek ismerniük kell a vészjelzést.

Csicsergő veszély

A morgatópróba során azonban lecserélnék a betárolt szirénahangot, például madárcsicsergésre. Az átállásnak jogi és pénzügyi vonzatai lehetnek, mondta el a katasztrófavédelem igazgatója.

Mint jelezte, a paksi önkormányzat képviselő-testülete foglalkozik ezzel a kérdéssel, amennyiben határozatot hoznak, a megyei katasztrófavédelem megvizsgálja a jogi, pénzügyi feltételeket és továbbítja a felvetést az országos parancsnoksághoz.