Gerzson
-3 °C
3 °C

Csíkot húzott a Fidesz

2006.04.21. 13:24
77 kilométernyi új villamosvonalat és panelfelújítási programot ígért a "lakótelepek népének" a Fidesz, amely 100 méter hosszú csíkot húzott végig a pesti belvároson.

Senki ne higgye, hogy elhúzzuk a csíkot, a narancssárga szalag az összefogást szimbolizálja, Budapest újraegyesítését, mondta Cselovszki Zoltán, a Fidesz Budapest-programjának kidolgozója, a párthoz közel álló Új Budapest Központ vezetője. Cselovszki a Gellért téren beszélt, ahol megfogta a száz méter hosszú, több mint egyméter széles narancssárga csík végét, majd elindult vele a Szabadság-hídon át a pesti Belvárosba.

Egy magánember a menetben


Klikk a képre!

Ezzel kezdetét vette a menet, amely tucatnyi aktivistából állt, köztük feltűnt Vitézy Dávid is, a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület (VEKE) egyik prominens képviselője. "Most nem a VEKE nevében vagyok itt, hanem magánemberként" - mondta Vitézy az Indexnek.

Vitézy hozzátette, személyesen azért viszi ő is a belvároson át a fideszes csíkot, mert részt vett annak a pályaműnek a kidolgozásában, amely a Budapest Szíve pályázatra készült, s amelyben Cselovszki Zoltán is aktívan közreműködött. Ez a terv harmadik díjat kapott Demszky Gábortól egyébként - amint arról az Indexen korábban be is számoltunk.

Előbb kellett volna, Dávid!

A Fidesz Új Budapest Tervében egyébként felhasználta azt a pályaművet, amely a Budapest Szíve pályázatra készült magyarázta Vitézy, aki régóta ismeri Cselovszkit, ezért is csatlakozott a pénteki akcióhoz.

Ahogy az aktivista cipelte a fideszes csíkot, egy autóból ismerős kiáltott oda: "Előbb kellett volna, Dávid!" (Vitézy egyébként nem tagja a Fidesznek - mondta el kérdésünkre, és azt is hangsúlyozta, hogy más politikai rendezvényeken is részt vett már, minthogy minden olyan kezdeményezést támogat, amely Budapest javára válik.)

77 kilométer új villamos

Cselovszki előzőleg néhány mondatos nyilatkozatában elmondta: fel akarják hívni a Fidesz Budapest-programjára a figyelmet a mostani akcióval. Kiemelt három elemet is a párt fővárosi programjából: az egyik a gyalogoszónák erősítése, ezek közül is elsőként a Ferenciek terének átépítése, egy itteni sétálóövezet létrehozása.

A másik a "lakótelepek népének" szóló üzenet volt: panelfelújítási programot ígért Cselovszki, az eddigi "áltámogatások" helyett "műszaki és szociológiai" problémák megoldását ígérte.

A harmadik programelem a villamosvonalak fejlesztése Budapesten. Cselovszki 77 kilométernyi új villamosvonal létesítését javasolta.

A menet indulása előtt, valószínűleg a Műegyetemre - munkahelyére - tartva feltűnt Almássy Kornél, az MDF alelnöke is. Bába Iván, aki a fideszes rendezvény előkészítésénél segédkezett, észrevette Almássyt, és odakiáltott neki: "Kornél, csatlakozz hozzánk!". Almássy zavarba jött, sietve távozott a helyszínről, de még annyit visszaválaszolt, hogy "majd a jövő héten".

Két motoros zavarta meg a menetet


Nézzen csíkot!

A hosszú narancssárga csíkot vonszoló aktivisták előbb a Szabadság-hídon keltek át, itt Cselovszki Zoltán arról beszélt, hogy akár be is takarhatnák a hidat. Ez végül nem történt meg, a Fővám téren pedig egy-két dudaszó mellett átkeltek a Kiskörúton, majd a Váci utca déli részén vonult végig a kompánia, amelyet egy szaxofonos és egy dobos egészített ki.

A Ferenciek terénél megtorpant a fideszes csík, itt percekig kellett várni arra, hogy a kíséretül adott két gyalogos rendőr megállítsa az autóforgalmat (közlekedési rendőrautó csak később érkezett a helyszínre). A Fidesz-csík ezután nyugodtan átvonulhatott (volna) a Szabadsajtó úton, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, csakhogy két motoros a narancssárga csík alatt próbált áthajtani. A kisebbik, a robogós simán átment, a másik, a nagyobb motorral érkező viszont majdnem beakadt az aktivisták feje fölé tartott sávba. Aztán ő is szerencsésen átjutott, és egykerekezve elhúzta a csíkot.