Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A KISZ kazettáiban bízik Deutsch

2002.03.01. 14:42
Az ISM a KISZ utolsó kongresszusáról készült 75 darab kilencven perces kazettától reméli a döntő bizonyítékot a csillebérci tábor tulajdonjogáért folyó perben. A mostani tulajdonos Magyar Úttörők Szövetségének elnöke szerint ezeken semmi érdekes nem hallható, különben is az egész per egy "hihetetlenül nagy" tévedésen alapszik.
Beadvánnyal fordult az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) a Fővárosi Bírósághoz, hogy a csillebérci gyermektábor perében a bizonyítási eljárást terjessze ki a KISZ utolsó kongresszusán és a DEMISZ alakuló ülésén készült hangkazettákra - közölte Deutsch Tamás miniszter pénteken, Budapesten újságírókkal.

A kilencvenperces kazetták dönthetnek

A KISZ utolsó kongresszusának hanganyagát dokumentáló hetvenöt darab kilencven perces hangkazetta Deutsch Tamás szerint döntő jelentőségű abban a perben, amelyet az ISM és a magyar állam képviseletében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2000. nyarán indított pert a csillebérci gyermektábor tulajdonjogának rendezése érdekében. Eddig azonban a kazettákat örző Politika-történeti Intézet nem tette lehetővé a hanganyag meghallgatását, a sportminiszter elmondása szerint olyan indokokkal, hogy sok a hetvenöt kazetta, drága lenne a másolás, pótolhatatlanok a dokumentumok és félő, hogy valaki véletlenül beletöröl a felvételekbe.

Zalai Katalin, az intézet igazgatója korábban az Indexnek azt mondta, hogy felvételeket nem lehet sem kikölcsönözni, sem meghallgatni, mivel egyetlen példány van belőlük és, hogy másolat elkészülte után a felvételeket csak tudományos kutatás céljából lehet meghallgatni.

"Luxus" a vadászház

A csillebérci perben az ISM azt kéri a bíróságtól: állapítsa meg, hogy 1989-ben a KISZ jogszerűtlenül ajándékozta a tábort a Magyar Úttörők Szövetségének, és állítsa vissza az állam tulajdonjogát.

Szabó László helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, követelésüket arra alapozzák, hogy a KISZ már a megszűnését kimondó kongresszus után ajándékozta el a csillebérci ingatlanokat. Ezért azok jogszerűtlenül vannak az úttörőszövetség tulajdonában.

Deutsch Tamás szólt arról is, hogy az úttörőszövetség elnöke, Rácz Péter lakik abban a kétszintes, "luxus" vadászházban, amit meglátásuk szerint áron alul, 15 millió forintért adott el neki a körülötte fekvő 2600 négyzetméteres ősparkkal együtt a Magyar Úttörők Szövetsége. A reális árat 200 millióra becsüli a sportminiszter.

Az úttörőelnök reagál

"Minden jogi lehetősége meg van a sportminiszternek, hogy igazolja a vadászházzal kapcsolatos állítását. De ha kiderül, hogy alaptalanul vádaskodott, le kell mondania tisztségéről.", mondta az Index érdeklődésére Rácz Péter, aki "hihetetlenül nagy tévedésnek" tartja azt a vélekedést, hogy a KISZ megszűnése után ajándékozta volna el a csillebérci tábort. "A bíróság bőven az ajándékozás után szüntette meg a szervezetet".
Rácz Péter nem ismeri a hangkazetták tartalmát, de szerinte azokon nincs semmi lényeges, mivel "ami fontos volt a per szempontjából, azokat írásban kipostázták mindkét peres félnek. Ami a kazettákon van, érdemi döntésekről nem szólnak".

A csillebérci tábor tulajdonjogi vitájában március 20-án tartják a következő tárgyalást a Fővárosi Bíróságon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!