Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az úttörőszövetség megegyezésre készül a Csillebérc-perben

2002.09.27. 17:30
Új állomásához érkezett pénteken a Magyar Állam kontra Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) polgári per a Csillebérci Gyermektáborért. Peren kívüli megegyezésre készül ugyanis az úttörőszövetség a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal. A Fidelitas elnöke a miniszterelnökhöz fordul, mert tudni akarja, milyen feltételei vannak az egyezségnek. Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter szerint győzött az igazság.
Az ügyben tartott pénteki tárgyalást elhalasztotta a Fővárosi Bíróság (FB), mert a XII. kerületi önkormányzat felperesi beavatkozóként jelentkezett. Rácz Péter, a MÚSZ elnöke a pénteki tárgyaláson elmondta: a szakminiszternek már jelezte, hogy ha sikerül megállapodniuk, kész átadni az államnak az ingatlant. Véleménye szerint a következő három hónapban meg tudnak állapodni.

Elhúzódó ügy

A csillebérci tábor ügyében 2000 júliusában nyújtotta be a keresetet Magyar Állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium. A keresetben azt kérték: a bíróság mondja ki, hogy érvénytelenek a mintegy 46 hektáros XII. kerületi ingatlant a MÚSZ tulajdonába juttató 1989-es ajándékozási szerződések, és állítsa vissza a szerződéskötést megelőző állapotot.

A keresetben azt is kérik a felperesek, hogy a bíróság juttassa birtokukba a csillebérci tábort. Követelésüket arra alapozták, hogy a KISZ már a megszűnését kimondó kongresszus után ajándékozta el a csillebérci ingatlanokat. Ezért azok jogszerűtlenül vannak az úttörőszövetség tulajdonában.

Beavatkozás

A pénteki tárgyaláson felperesi beavatkozóként jelentkezett a XII. kerületi önkormányzat. A peres felek időt kértek a bíróságtól arra, hogy nyilatkozhassanak a beavatkozás kérdésében. Így a pert márciusra halasztotta az FB.

Pénteken az is kiderült, hogy a KVI az előző napon vált meg ügyvédjétől, így a tárgyaláson senki nem képviselte. A minisztérium már korábban jogi képviselőt váltott.

A Fidelitas ifjúsági központot építetett volna

A miniszterelnökhöz fordul hétfőn és tájékoztatást kér Gyürk András, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő arról, hogy milyen feltételek mellett akar megállapodást kötni a csillebérci tábor ügyében az állam a Magyar Úttörok Szövetségével. Gyürk szerint úgy tűnik, a MÚSZ attól fél, hogy elveszíti a pert, ezért törekszik peren kívüli megegyezésre.

Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter az igazság győzelmének tartja, hogy a csillebérci gyermektábor visszakerül jogos tulajdonosához, a magyar államhoz. A politikus furcsállotta azonban, hogy csupán egy véletlen elszólásból derült ki: az úttörőtábor sorsáról egyezkedés zajlik. Véleménye szerint az ügy részleteiről tájékoztatni kell a nyilvánosságot.

Az előző kormány alatt a Fidelitas bejelentette, a Fidesszel közösen vállalják, hogy 2006-ra Csillebércen egy tízezer gyerek befogadására alkalmas modern ifjúsági központot építtetnek. A Medgyessy-kormány szándékai egyelőre nem ismertek.