Ágnes
-5 °C
2 °C

Az úttörőszövetség megegyezésre készül a Csillebérc-perben

2002.09.27. 17:30
Új állomásához érkezett pénteken a Magyar Állam kontra Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) polgári per a Csillebérci Gyermektáborért. Peren kívüli megegyezésre készül ugyanis az úttörőszövetség a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummal. A Fidelitas elnöke a miniszterelnökhöz fordul, mert tudni akarja, milyen feltételei vannak az egyezségnek. Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter szerint győzött az igazság.
Az ügyben tartott pénteki tárgyalást elhalasztotta a Fővárosi Bíróság (FB), mert a XII. kerületi önkormányzat felperesi beavatkozóként jelentkezett. Rácz Péter, a MÚSZ elnöke a pénteki tárgyaláson elmondta: a szakminiszternek már jelezte, hogy ha sikerül megállapodniuk, kész átadni az államnak az ingatlant. Véleménye szerint a következő három hónapban meg tudnak állapodni.

Elhúzódó ügy

A csillebérci tábor ügyében 2000 júliusában nyújtotta be a keresetet Magyar Állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság, valamint az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium. A keresetben azt kérték: a bíróság mondja ki, hogy érvénytelenek a mintegy 46 hektáros XII. kerületi ingatlant a MÚSZ tulajdonába juttató 1989-es ajándékozási szerződések, és állítsa vissza a szerződéskötést megelőző állapotot.

A keresetben azt is kérik a felperesek, hogy a bíróság juttassa birtokukba a csillebérci tábort. Követelésüket arra alapozták, hogy a KISZ már a megszűnését kimondó kongresszus után ajándékozta el a csillebérci ingatlanokat. Ezért azok jogszerűtlenül vannak az úttörőszövetség tulajdonában.

Beavatkozás

A pénteki tárgyaláson felperesi beavatkozóként jelentkezett a XII. kerületi önkormányzat. A peres felek időt kértek a bíróságtól arra, hogy nyilatkozhassanak a beavatkozás kérdésében. Így a pert márciusra halasztotta az FB.

Pénteken az is kiderült, hogy a KVI az előző napon vált meg ügyvédjétől, így a tárgyaláson senki nem képviselte. A minisztérium már korábban jogi képviselőt váltott.

A Fidelitas ifjúsági központot építetett volna

A miniszterelnökhöz fordul hétfőn és tájékoztatást kér Gyürk András, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő arról, hogy milyen feltételek mellett akar megállapodást kötni a csillebérci tábor ügyében az állam a Magyar Úttörok Szövetségével. Gyürk szerint úgy tűnik, a MÚSZ attól fél, hogy elveszíti a pert, ezért törekszik peren kívüli megegyezésre.

Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter az igazság győzelmének tartja, hogy a csillebérci gyermektábor visszakerül jogos tulajdonosához, a magyar államhoz. A politikus furcsállotta azonban, hogy csupán egy véletlen elszólásból derült ki: az úttörőtábor sorsáról egyezkedés zajlik. Véleménye szerint az ügy részleteiről tájékoztatni kell a nyilvánosságot.

Az előző kormány alatt a Fidelitas bejelentette, a Fidesszel közösen vállalják, hogy 2006-ra Csillebércen egy tízezer gyerek befogadására alkalmas modern ifjúsági központot építtetnek. A Medgyessy-kormány szándékai egyelőre nem ismertek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!