Auguszta
-7 °C
0 °C

Ötvenmilliós követelés Csillebércért

2000.09.08. 16:20
Nyilatkozatok és levelek formájában folytatja a Csillebérci Gyermektábor ügyében a háborút az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) és a Magyar Úttörőszövetség (MÚSZ). A tábort fenntartó szervezet ötvenmillió forintot követel Deutschéktól, mivel szerintük a tárca által generált botrány miatt mondtak le 14 ezer vendégéjszakát a korábban jelentkező csoportok. Az ISM a kérést azzal az indokkal utasította el, hogy nem látja biztosítottnak a támogatás felhasználását. A vitás felek azzal érvelnek: nem a tulajdonjog, hanem a tábor működése fontos számukra.
Mondvacsinált ügynek vagy véletlen elszólásnak minősítette Deutsch Tamás pénteki sajtótájékoztatóján a Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) Ifjúsági és Sportminisztériumhoz eljutatott, a csillebérci tábor fenntartásához szükséges ötvenmilliós követelését.

Deutsch Tamás
A Sportminisztériumhoz eljutatott, a csillebérci tábor fenntartásához szükséges ötvenmilliós követelését
Rácz Péter, a szervezet elnöke a minisztériumhoz eljutatott levelében kérését azzal indokolta: a az ISM által generált botrány okozta bizonytalan jogi helyzet miatt megrendelőik 14 ezer vendégéjszakát mondtak le, és ez jelentős bevételkiesést okozott a szövetségnek.

Deutsch szerint az ifjúsági tárca és az úttörőszervezet között kialakult jogvita nem befolyásolja a csillebérci tábor üzemeltetését, ezért tartja mondvacsináltnak a Rácz által felvetett követelést.

Mégis aranybánya a csillebérci gyermektábor?

Emellett az ifjúsági tárca vezetője elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az úttörők véletlenül szólták el magukat, és a csillebérci tábor ,,valóságos aranybánya", a szövetség korábban hangoztatott anyagi nehézségei pedig nem fedik a valóságot. A sportminiszter ezen kívül felhívta a nyilvánosság figyelmét arra a tényre: a szövetség vezetői már a jogvita előtt bejelentették, hogy nem tudják tovább üzemeltetni a tábort, éppen ez volt az ok, amiért a tárca kezdeményezte a tárgyalásokat Csillebérc jövőjéről.

Rácz erre a kijelentésre reagálva az MTI-nek péntek délután elmondta, ők a gyermektábor működtetéséhez kérték az említett összeget, nem pedig kártérítésként, a korábbi tárgyalások során Deutsch pedig éppen azt hangoztatta: a tárca célja az üdültetési tevékenység folyamatos biztosítása, és nem a tábor megszerzése. A szövetség elnöke ezért nem érti, miért utasította el az ISM az ötvenmilliós kérést azzal az indokkal, hogy nem látja biztosítottnak a támogatás felhasználását.

Rácz Péter szerint Deutsch reagálásából egyértelműen az derül ki, hogy a tárca célja valójában nem a tábor működtetése, hanem a tulajdonjog megszerzése.

Rácz Péter ezért nem érti, miért utasította el kérésüket a miniszter azzal a válasszal, hogy nem látják biztosítottnak a támogatás felhasználását.

A MÚSZ vezetője szerint vitathatatlan, hogy az ingatlan körül kialakult bizonytalanság kárt okoz a szervezetnek. Jelzi ezt az is, hogy korábbi bérlőik helyére mindeddig nem találtak újabb jelentkezőket.

Rácz Péter úgy véli: Deutsch Tamás válaszából kiderült, hogy a tárca célja valójában nem a tábor működtetése, hanem tulajdonjogának megszerzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!