Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Csintalan: meg-megzökkenő karrier

2002.05.10. 18:41
Csintalan Sándor a Korda-villába szervezett beszélgető körei óta eltűnt a politikai életből. Az MSZP-s karriertörése után magánéleti válságba is került politikus most a Defend Kft. új tulajdonosaként és ügyvezetőjeként került ismét meglepetésszerűen reflektorfénybe. Csintalan ugyanis, aki a Horn-kormány idején igazi álláshalmozóként tűnt ki a szocialista politikusok közül, az utóbbi időben egy Lehel téri söröző üzemeltetésével foglalkozott.
Csintalan Sándor szocialista képviselő utolsó politikailag értékelhető ténykedéseként 1999-ben egy rövid életű szerveződést hozott létre.

A Korda-villa beszélgetői

Az 1998-as kormányváltást követő időszakot értékelő, kezdetben zártkörű összejöveteleken néhány média személyiség, üzletember jött össze Korda György budai villájában az immár ellenzéki politikus meghívására. Az épületben székelt Lápossy Lőrinc, egykori ismert rendőri vezető - Tasnádi Péter apósa - cége is. Az MSZP-ben egyre inkább marginalizálódó Csintalan és a hozzá kötődő csoport találkozói akkor szűntek meg, amikor Tasnádit előzetes letartóztatásba helyezték.

Szocialista karrier

Csintalan a 1990-es évek elején gyors karriert futott be az MSZP-ben. A katonai felderítőnek induló, majd a pedagógia felé pályát módosító az egri Ho Si Minh Tanárképzo Foiskola Budapesti Kihelyezett Tagozatán köt barátságot Földi Lászlóval, akit saját elmondása szerint a főiskolán csábítanak a hírszerzők közé. Csintalan az MSZMP-s és a szociáldemokrata párti tapasztalatokkal 1994-től ügyvivői majd ügyvezető alelnöki tisztig viszi a pártban. A képviselő a kilencvenes években dolgozott a SZOT, illetve az MSZOSZ apparátusában. 1992-től 1995. januárig a Kossuth Kereskedőház Kft. felügyelő-bizottságának a tagja. 1991-tol a Munkás-képviseleti Alapítvány alapító és kuratóriumi tagja. Az MSZP-SZDSZ kormány idején a korábban a munkanélküliek helyzetét is megismerő képviselő komoly álláshalmozóvá vált.

Tanácstag és tanácsadó

Egyes sajtóforrások szerint Csintalan rövid idő alatt legalább hat igazgatótanácsi és felügyelő-bizottsági tisztséget gyűjtött össze, amivel az akkori Országgyűlés gazdaságilag legaktívabb személyiségei közé emelkedett. A már említett Kossuth Kereskedőház Kft. mellett a Pannontrust Lízing és Pénzügyi Rt. is a felügyelő-bizottsági tagsággal bízta meg. Ugyanezt tette az egykori Kárpát utcai pártgarázst birtokló KMV Fenntartó Kft. elnevezésű MSZP-cég is, az irodaszerek forgalmazásával foglalkozó Office Plus Rt. igazgatótanácsi, az Europont Rt., a Zálog- és Kereskedőház Rt. pedig pénzügyi tanácsadói posztra tartotta érdemesnek Csintalant . A zálogházat egyébként az a Kelemen Iván működtette, aki a Kordax Rt. tulajdonosaként 20 milliárd forintos köztartozást halmozott fel a szlovák finomítókba utaztatott kőolajjal. Kelemen, akit végül csempészet és adócsalás miatt állítottak bíróság elé, a Horn-kormány idején évekig pénzelte a politikai ellenoldalhoz közel álló Új Magyarországot.

Testi-lelki barátság

Alapító tulajdonos volt Csintalan Sándor abban az Energen Rt.-ben is, amelynek ügyvezető alelnöke csalás gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. A cégből időben kiszálló képviselő részesedését Windt Gábor egykori karatebajnok vásárolta meg. Windt, aki mellékállásban rendőrnyomozókat edzett, 1991-ben az egyik alapítója volt a Postabank egykori őrző-védő cégének, a Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-nek, amelyet 1998-ban Földi László, volt hírszerzőtiszt vásárolt meg a banktól. Csintalant egyébként a Horn- és az Orbán-kormány idején is zavartalan baráti viszony fűzte a Fidesz-kormányt a lehallgatás-botrány idején bizonyítékvásárlással támogató Földi László, egykori hírszerzőhöz. A Nyírfa-ügy idején állását vesztő, majd 1998 után a Defend révén az egyik legsikeresebb hazai vállalkozóvá lett Földi az Index információi szerint a "nehéz időkben" igénybe vette Csintalan személyes vendégszeretetét. A volt hírszerző később ezt azzal hálálta meg, hogy a Defend havi több százezer forintért bérbe vette a Fidesz-időkben szerényebb anyagi körülmények közé került Csintalan egyik házát.

Csintalan az idén elkészült Lehel-piac épületében nyitott egy talponállót, majd megvásárolta Földi László cégét, amellyel kisebbségi tulajdonosa lett a Defendnek. Földi korábban a VIB Kft.-nek adta el defendes tulajdonrészét, amely most Csintalan birtokába került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!