Piroska
-1 °C
5 °C

Alkotmányellenes az iskolások csipkártyás ellenőrzése

2004.11.18. 16:40
Aránytalanul és önkényesen korlátozza a diákok személyiségi jogait a csipkártyás beléptetőrendszer, amelyet két nagykanizsai szakközépiskola vezetett be a lógások számának csökkentésére. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese javasolta a törvénysértő állapot megszüntetését.
Sérti az alkotmányt és az emberi méltóságot az a csipkártyás rendszer, melyet az év elején azért vezettek be két nagykanizsai oktatási intézményben, hogy kevesebb diák lógjon az órákról, derült ki Takács Albert közleményéből. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint az intézkedés "szükségtelenül, aránytalanul, kiszámíthatatlanul és önkényesen korlátozza a diákok általános személyiségi jogait, általános cselekvési szabadságukat".

Takács Albert a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos és Széchenyi István Szakképző Iskolában bevezetett csipkártyás beléptető rendszerről szóló hírek alapján hivatalból indított ombudsmani vizsgálatot. Az MTI-nek elmondta, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy léteznek "szelídebb módszerek is" az igazolatlan hiányzások csökkentésére. A megoldások között említette az iskola ajtajában álló ügyeletes tanárt, illetve a névsorolvasás módszerét.

Takács a fentiek alapján javasolta az iskolák fenntartóinak, hogy gondoskodjanak a törvénysértő állapot megszüntetéséről.

Eltérő miniszteri biztosi vélemények

Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos korábban ugyancsak aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Szerinte az iskolába járó diákok, a pedagógusok és az ott dolgozók beleegyezése szükséges a csiprendszer üzemeltetéséhez.

Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerint ugyanakkor nem történt jogszabálysértés. Aáry Tamás Lajos úgy látja, a közoktatási törvény értelmében az iskola nyilvántarthatja az oktatással, magatartással kapcsolatos adatokat. A biztos ezek közé sorolta az esetleges mulasztásokat is.

Sok volt a diák

Január 1-je óta működik csipkártyás beléptető rendszer két nagykanizsai szakközépiskolában. Az intézmény igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a nagy létszámú kanizsai középiskolában állandó gond volt a diákok ki-bejárkálása és a beérkező idegenek számontartása.