Sára, Márió
2 °C
6 °C

Harc a chipsek és a kólák ellen

2005.01.12. 07:44
Pénzügyi ösztönzõkkel akarja átalakítani az egészségügyi tárca az iskolás gyerekek étkeztetését - tudta meg a Népszabadság. A javaslat tizenkilenc pontban szabályozza az iskolai büfék kínálatát. Több terméket, főleg édességeket akarnak kitiltani a listákról.
Tiltólista készült az iskolai büfék számára, amelyen a cukros italok, chipsek és ropik mellett csokoládék, cukorkák, sütemények, linzerek, vajas tészták szerepelnek. Még a rántott húsos szendvicset is betiltanák a táplálkozási szakemberek.

Az egészségügyi tárca megbízásából készült összeállításban tizenkilenc csoportba sorolva termékek sokaságát nevezik az egészségre károsnak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői. A lista húsok, húskészítmények, belsőségek, hal, tej, kefir, joghurt, sajt, túró, margarin, vaj, cukor, méz, gabonapehely, kenyérfélék, zöldségek, gyümölcsök, tojás, rostos üdítő, lekvárok, olajos magvak és egyéb italok szerint osztályozza az élelmiszereket. A burgonyát és a hüvelyeseket külön kiemeli, vagyis semmilyen formában nem sorolja a büfék kínálatába.

Az elmúlt öt-tíz évben több lett az elhízott gyerek, aminek vitathatatlan oka a hibás táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Egy friss tanulmány szerint a magyar gyerekeknek kilenc százaléka túlsúlyos, négy százalékuk pedig kórosan elhízott.

"A gyerekek tömik az értéktelen, üres kalóriákat, olyan hizlaló, de nem laktató ételeket, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalma elenyésző. Egy-egy darab sütemény, zacskó chips vagy adag sült krumpli mind kalóriabomba, amelytől mégsem laknak jól a gyerekek" - mondja Zajkás Gábor, a tanulmányt összeállító intézmény helyettes vezetője.

A miniszter támogatja

Magyar Bálint oktatási miniszter is támogatja az iskolai élelmiszerek árusításának korlátozását, elképzelhetőnek tartja, hogy egyes termékeket kitiltsanak az intézmények büféiből. A brüsszeli óvodákból és általános iskolákból január 1-jével kitiltották a cukrozott üdítőitalokat és édességeket árusító automatákat: az italok és csokoládék helyére gyümölcsök, zöldségek, rostos termékek kerülnek.