Benedek
-5 °C
5 °C

A fideszes képviselő szerint belekeverték a csődbüntettbe

2004.04.27. 11:55
Egy ellenzéki parlamenti képviselő érintettségét vizsgálja egy 250 millió forintos békéscsabai csődbűntett ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - nyilatkozta az MTI-nek Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Sümeghy Csaba fideszes képviselő szerint viszont a hitelek ellenére ő 2000-ben egy fedezettel rendelkező textilipari részvénytársaságot adott el egy vállalkozói csoportnak.
A csődbűntettel a Békés megyei Főügyészség három személyt gyanúsított meg, köztük a Szlávy-gyilkosság egyik gyanúsítottját. W. László meggyanúsításáról beszámolva a Magyar Televízió Kékfény című bűnügyi magazinja az eset érdekességének nevezte, hogy "az ügyben egy ellenzéki politikus édesapját nemrég szintén letartóztatták (...), és egy fideszes országgyűlési képviselő, S. Csaba gyanúsítotti kihallgatását is tervezik. Azt kell megvizsgálni, hogy felmerülhet-e az országgyűlési képviselővel szemben megalapozott gyanú, mert akkor a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak kizárólagos határkörben kell eljárnia" - nyilatkozta az MTI-nek Borbély.

2001 óta nyomoznak

A Békés megyei nyomozók adatai szerint W. László és társai felvásárolták Sümeghy Csaba BCB Rt. nevű cégét. Az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Igazgatóságának Békés megyei szerve 2001 óta folytatott nyomozást csődbűntett gyanúja miatt a BCB Textilipai Rt. és kapcsolt cégei vonatkozásában.

Már ott se volt

A fideszes képviselő az Indexnek nyilatkozva azt állította, úgy "keverték bele egy ügybe, hogy már ott sem volt". Sümeghy elismerte, hogy a 460 milliós jegyzett tőkéjű kötöttárugyár még az ő tulajdonlása alatt hiteleket is felvett, de mint mondta, teljes fedezettel rendelkezett. Sümeghy azt hangoztatta, hogy egy budapesti férfi, Riczu Gyula vásárolta meg tőle az rt.-t. Mint mondta, Riczu 2000 márciusában egy vállalkozói csoport nevében kötött vele szerződést. A képviselő szerint az adásvételt követően neki már semmi köze sem volt a textilipari cég gazdálkodásához, az OTP későbbi feljelentéséről pedig csak a sajtóból értesült.

Vagyonkimentő magatartással

A rendőrség eddigi adatai szerint viszont a BCB cégcsoport 2000-ben már fizetésképtelen volt, azonban a vesztéséget "vagyonkimentő magatartással" még több mint 250 millió forinttal tovább növelték, cégcsoporton belüli és külső átszámlázásokkal, színlelt szerződésekkel, valótlan tartalmú bizonylatokkal, valamint a hitelek fedezetéül lekötött vagyontárgyak elvonásával - írja az MTI. A felszámoláskor a hitelezői igények már meghaladták az egy milliárd forintot, amelynek nagy részére a cégnek nem volt fedezete. A felszámoláskor több mint 350 dolgozó veszette el a munkahelyét.

Az ügyben eljáró Békés megyei Főügyészség nem kívánta megerősíteni, hogy az ügyben a politikus édesapja is érintett. Mint Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője mondta, az ügynek nem tárgya az ilyen családi kapcsolat, ezért erről "hivatalból nincs tudomása" - írja az MTI.