Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Saját cégükkel szerződtek a csődbiztosok

2000.09.13. 15:06
Az Állami Számvevőszék szerint a csődközeli helyzetbe került fővárosi kórházakban a külső szakértőként alkalmazott tanácsadó cégek ,,segítik a biztosok munkáját, azonban a helyszíni vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy két kórházban azokat a cégeket bízták meg, amelyek vezetője (ügyvezetője, tulajdonosa) maga az önkormányzati biztos".
,,A fővárosnak nincs koncepciója az egészségügy átalakítására, így nincs garancia arra, hogy nem ismétlődik meg az önkormányzat tulajdonában lévő kórházak csődsorozata" - így foglalható össze a Fidesz-MDF-MKDSZ budapesti frakciójának szerdai sajtótájékoztatója, amelyen ismertették az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi kórházakról szóló jelentését.

Kupper szerint az SZDSZ-es főpolgármester-helyettesek ,,nem szeretik a fővárosi kórházakat"
Kupper András, fideszes városatya, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke kifejtette: a pénzügyekért és a gyógyellátásért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettesek ,,nem szeretik a fővárosi kórházakat", s tulajdonképpen ők a budapesti egészségügy ,,ellenzékének" tekinthetők.

A fideszes képviselő ezt annak kapcsán mondta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a két főpolgármester-helyettes ellene szavazott annak - az utóbb egyébként elfogadott - indítványnak, amely a kórházak kamatfizetési terheit nem fix, magasra szabott értéken, hanem a mindenkori jegybanki alapkamathoz igazítva állapította meg.

Kupper szerint a főváros amúgy is nehéz helyzetbe hozza kórházait azzal, hogy hitelfelvéteklre kényszeríti ezeket, illetve még a csődközeli állapotban lévőket is csak kölcsönökkel segíti. Éppen ezért legalább az intézményeket nyomasztó kamatterheket csökkenteni kellene szerinte.

Nincs egységes szempontrendszere a szakértők kiválasztásának

Az Index megkapta az Állami Számvevőszék jelentését, amelyben az ÁSZ a fővárosi kórházakba kirendelt biztosok tevékenységével is foglalkozik. A számvevőszék megállapítja, hogy 1999 februárjában három intézménybe, a Szent István, a Szent János és a Csepeli Weiss Manfréd Kórházba neveztek ki önkormányzati biztost.

Még ugyanabban az évben, októberben, a Péterfy Sándor utcai intézménybe is kirendeltek egy csődbiztost. Ezeknek a szakembereknek a ,,megbízási díjait az elvégzett feladatok teljesítésének igazolását követően a Főpolgármesteri Hivatal havonta folyósítja" - szögezi le az ÁSZ-jelentés.

A dokumentum kitér arra is, hogy a biztosok kirendelése előtt - önkormányzati kérésre - ,,az érintett intézményekben külső szakértő cégek Intézkedési Terveket készítettek". Az ÁSZ felhívja a figyelmet arra, hogy ,,nincs egységes szempontrendszere a külső szakértő cégek kiválasztásának".

A Fővárosi Önkormányzat egészségügyi és sport bizottsága 1998. december 10-én három külső szakértő céget hagyott jóvá, és rangsorolt a Szent István és a Csepeli Weiss Manfréd kórházban kialakult ,,likviditási gondokkal kapcsolatos szakértői tevékenységre".

Csődbiztosok és sikerdíjak

Egy héttel a bizottság határozata után, december 17-én, az első helyen jóváhagyott külső szakértő külső szakértő céggel, a Perfekt Rt.-vel, 1999. december 31-ig szóló, határozott idejű szerződést írt alá a Szent István Kórház vezetése. A szerződött megbízási díj teljes összege áfával együtt 16,25 millió forint volt.

December 17-én szerződött a Csepeli kórház is. A szerződés összeget nem tartalmazott. Egy későbbi új megállapodás viszont már havi 500 ezer forintos megbízási díjat tartalmazott.

Mindkét kórháznál ,,sikerdíjat" tartalmazott a szerződés. ,,A sikerdíj a havi megbízási díjon felül értendő" - írja az ÁSZ-jelentés. Az István kórházban ötmillió forint (plusz áfa), a Csepeliben négymillió (plusz áfa) volt ez az összeg. Az előbbi intézmény időközben már ki is fizette a szóban forgó pénzt. A kifizetés feltétele az volt, hogy tartósan stabilizálódjon a kórház.

E feltétellel kapcsolatban az ÁSZ leszögezi: ,,Az intézetnek határidőn túli szállítói tartozása ugyan nincs, de hiteltartozása jelenleg meghaladja a 800 millió forintot. (Az 1996-os adósságkonszolidációt megelőzően jóval kevesebb, 577 millió forint volt a szállítói tartozás összege.)"

Saját cégükkel szerződtek az önkormányzati biztosok

Az ÁSZ szerint a külső szakértőként alkalmazott tanácsadó cégek ,,segítik a biztosok munkáját, azonban a helyszíni vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy két kórházban azokat a cégeket bízták meg, amelyek vezetője (ügyvezetője, tulajdonosa) maga az önkormányzati biztos".

A számvevőszék szerint ,,összeférhetetlennek minősíthető az a tény, hogy a főpolgármester által kirendelt önkormányzati biztosok a saját tanácsadó cégüket bízták meg (az általuk felügyelt kórházak működési költségvetéséből kifizetett milliós nagyságrendű megbízási díjakért) a gazdasági-pénzügyi szakértői feladatok ellátásával".

Ilyen összeférhetetlenség fordult elő a Szent János Kórház esetében, ahol a Citifund Kft.-t bízták meg az intézmény adósságának kezelésével, ugyanakkor a kft. ügyvezetője lett a kórház önkormányzati biztosa is. Az ÁSZ jelentés szerint ,,a Péterfy Sándor utcai kórházban az önkormányzati biztos az Errol Bt.-t bízta meg a szabályozottság és a működés hatékonyságának biztosításával, a társaságban viszont ő maga is érdekelt."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?