Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Csongrádon nem a Fidesz viszi a puskát

2006.09.12. 16:00
A Fidesz helyi tagságának többszöri elutasítása ellenére a Fidesz helyi vezetői egy nem fideszes polgármester-jelöltet támogatnak a Csongrádon. A nagyobbik ellenzéki párt városi szervezetét teljesen szétziláló ügylet kulcsfigurája Kurucz Ferenc nyugalmazott rendőrtábornok, akiért alig egy éve még MSZP vállalt koalíciós háborúskodást az SZDSZ-szel, amikor Békéscsabán jegyzőt akartak csinálni belőle. Most a Fidesz-tagság jórésze hagyta ott saját pártját az Összefogás Csongrádért nevű választási szervezet elnökeként feltűnt volt megyei főkapitány miatt, aki szerint viszont csak a baloldaliak morzsolódtak le a Fideszről.

A Fidesz csongrádi szervezete az elmúlt hónapokban négyszer szavazta meg nagy többséggel, hogy ne a Vincze László választókerületi elnök által favorizált Kurucz Ferenc legyen a párt polgármester-jelöltje. A volt Békés megyei rendőrkapitány mégis az lett, de egy saját szervezet jelöltjeként úgy, hogy a Fideszre erőltetett ultimátumot saját maga szegte meg. A párt helyi prominensei pedig sorban léptek ki Kurucz térnyerése láttán.

Választókerületi hála

Az Index úgy tudja, a csongrádi Fidesz vezetése az év elején még Hegedűs Péterrel, Dávid Ibolya egykori titkárával és az MDF korábbi pártigazgatójával kezdett tárgyalásokat arról, hogy Fidesz-MDF közös jelöltként induljon a városvezetői posztért. Hamarosan azonban feltűnt a látóhatáron Kurucz is, aki a városi polgárőrséggel a háta mögött tavasszal besegített az egykori kisgazda, Vincze László kampányába. Az országgyűlési mandátum megszerzése miatt hálás Vincze a párt taggyűlésén beígérte, hogy ő az Összefogás Csongrádért Egyesület jelöltjét fogja támogatni az önkormányzati választáson. Meg is tette, többször is megszavaztatta Kurucz támogatását, jóllehet a főrendőrt a tagság háromnegyede nem tartotta jó választásnak. A párton belüli szembenállás miatt ekkor többen kenyértörésre vitték a dolgot, kilépett a párt korábbi helyi elnöke is.

Szocialista liezon a szomszédban
A rendőri testületből nyugdíjazása miatt távozott Kurucz Ferenc körül 2005 elején robbant ki koalíciós vita Békéscsabán az MSZP és az SZDSZ között. A szocialisták ugyanis a visszavonult főrendőrrel akarták betölteni a megüresedett jegyzői posztot. A szabaddemokrata városvezetés azonban nem tartotta jó ötletnek a kinevezést. A Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselő által is pártolt tábornok miatt bírósághoz fordultak azt kifogásolva, hogy Kurucznak nincs meg a megfelelő végzettsége a poszt betöltéshez. Voltak azonban, akik már az áldozatos szocialista támogatás idején sem tudták mire vélni az MSZP viselkedését, mert közismert volt, hogy Kurucz főrendőri kinevezését Pintér Sándor belügyminiszternek köszönhette, és jó kapcsolatot ápolt több fideszes személyiséggel is.

Feltételek voltak

A Fideszben a hírek szerint egy saját jelölt megszavazása, majd gyors leléptetése után ötödszöri nekifutásra sikerült átverni a külsős jelöltet, de akkor már abba is belementek, hogy a 10 egyéni képviselő helyből csak 2-ben vagy 3-ban indulhat fideszes, a többiben az Összefogás Csongrádért jelöl. Kuruczcal szemben az egyik fő kifogás az volt, hogy Egyesület nem állíthat megyei listát. A szervezet azonban a jelöltállítás hivatalos határideje lejárta előtti napon mégis saját listával rukkolt elő. Ma pedig már arról van szó, hogy mind a 10 körzetben indul fideszes és egyesületi jelölt is.

A jobboldal nem hülye

"Minden a legnagyobb rendben van" - mondta az Indexnek Kurucz Ferenc. "Itt senki nem lépett ki a pártból, a történet csakis arról szól, hogy a Fideszben voltak legalább öten, akik polgármesterek akartak lenni, és huszonöten, akik képviselők." A nyugdíjas főrendőr szerint csak ezek, akik saját pecsenyéjüket akarták sütögetni, és a baloldaliak mentek át egy másik civil szervezetbe. (Hegedűs MDF-es kötődése miatt az alapított szervezetet, a Jobb Csongrádért Egyesület visszatérő minősítése lett a baloldali.) Kurucz azt is állítja, hogy nem szegtek meg semmilyen megállapodást. Szerinte "nem képzelheti senki, hogy a jobboldal olyan hülye, hogy magára ráindít egy másik jelöltet". A párhuzamos indulás ugyanis pusztán matematika - mondta a rendőr hozzátéve, hogy töredékszavazatokkal megszerezhető 8 listás képviselői helyre sokkal nagyobb az esélyük, ha két szervezet indul. "Ezt csak ki kell számolni. Ugyanilyen megfontolásból állítottunk megyei listát is" - magyarázta egyesületének vitatott lépéseit Kurucz.

Csak a pozícióharc marad

A Fidesz jelöltjeinek jelentős része gondolkodik a kilépésen, mondta az Indexnek Ormos Gábor, aki tíz évig volt elnöke a csongárdi pártszervezetnek, most azonban kilépett, és Hegedűsékhez csatlakozott. Ormos szerint a szövetséggé alakulással romlott el minden, mert "a kisgazdák, a kereszténydemokraták a fideszesek, mindenki saját érdekeit akarja átnyomni a többieken, és ha valaki nem ért egyet, akkor mindjárt ellene fordulnak". "Régen nincs meg a politikai irányvonal, mindenki csak pozícióhoz akar jutni" - foglalja össze a tanulságokat Ormos, aki szerint ebben az esetben tovább rontotta a dolgot, hogy egy olyan szervezettel álltak össze a fideszes vezetők, amit már jobboldalinak sem lehet nevezni. Ormos szerint a volt rendőrkapitány a szocialista többségű testület támogatásával került a jegyzői székbe Békéscsabán, az őt pártoló polgárőrség vezetője pedig bevallottan munkásőr múlttal rendelkezik.

Hasonlóan vélekedett Túri Kiss Árpád, a Fidelitas megyei elnöke, akit miután Kurucz ellen fordult lemondásra szólítottak fel. Túri Kiss szerint érdekes helyezet, amikor egy országos pártnak helyben a kis, csak időszakosan működő szervezet diktál, mintha a nyúl vinné a puskát.

A Fidesz jelenlegi városi elnöke, Pap Gabriella az Index kérdésére azt mondta, egyelőre nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy a korábbi megállapodás több pontjának felrúgása után mit lép a párt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!