Ábrahám
17 °C
29 °C

Csődhelyzet Csanádpalotán a tavalyi árvíz miatt

2007.05.23. 18:20
Tizenkétezer forintot kapott a vis maior alapból a tavaly árvíz utáni fertőtlenítés 32 millió forintos számlájára a Csongrád megyei Csanádpalota önkormányzata. Az önkormányzat csődbe kerülhet, de a fertőtlenítést végző cég is hiába vár 180 millió forintjára.

Csődhelyzetbe kerülhet a Csongrád megyei Csanádpalota önkormányzata egy, a tavalyi árvizet követő fertőtlenítéssel kapcsolatban kötött szerződés miatt. Csanádpalotán a BS Alfa Bt. végezte a fertőtlenítési munkákat 31 Ft/nm áron, a végösszeg így 31 358 902 forint lett.

A BS Alfa több másik önkormányzattal 11,2 Ft/nm árban állapodott meg. Csanádpalota bejelentette vis maior igényét, hogy a számlát teljesíteni tudja. A szaktárcától összesen 12.880 forint támogatást kaptak, amely a számla 0,04 százalékát fedezi.

A polgármester nem érti, hogy a Tiszától és Marostól legmesszebbre eső településként miért kellett az először kijelölt kilenc hektár helyett végül 91 hektárt fertőtleníteni. Túri József, a BS Alfa Bt. vezetője nyugodtan áll a per elé, mert olyan szerződésről van szó, amelyben rögzítették az árat, a területet, ezt az önkormányzat aláírta, befogadta a számlát és kiadták a teljesítés-igazolást is.

A cég amúgy több településtől is várja még a fertőtlenítés árát, csaknem 180 millió forint a kintlévősége. A Miniszterelnöki Hivatalnál tett panaszukra azt a választ kapták, hogy pereljék be az érintett önkormányzatokat. Ezt nem teszik meg, mert "a százmillió forint forráshiánnyal küszködő önkormányzat mit csináljon, csukja be az iskoláját?"