Csúcs: csak vizsgáljuk az internet hírszolgáltatóinak szabályozását

2000.01.20. 10:10
A Kisgazdapárt bővíteni kívánja az átvilágítandók körét, ami nemcsak az írott és elektronikus sajtóban dolgozókat érintené, hanem az internetes hírszolgáltatókat is - adta hírül hétfőn a Népszava. A törvénymódosítási javaslatban egyelőre nem szerepel a világháló hírszolgáltatóinak szabályozása ezt egyelőre vizsgálják a párt szakértői -mondta az Indexnek Csúcs László, a párt parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese.

"Nem használom az internetet, munkatársaim azonban rendszeresen szolgálnak információkkal a világhálóról."
Naponta egymillió magyar látogatja az internetet, lassan fontosabb véleményformálóvá válik, mint a hagyományos sajtó - indokolta kezdeményezésüket Csúcs László. Mivel eddigi az átvilágítási törvény hatálya nem terjedt ki a médiára, a javaslat - amely kitér a hagyományos sajtó vezető munkatársainak ellenőrzésére - az internetes hírszolgáltatókat is érintené. Csak érintené, ugyanis a kisgazda szakértők egyelőre csupán vizsgálják az internetes média szabályozásának a javaslatba emelését.

Csúcs elmondta, hogy egyelőre nem világos előttük, hogy kit kellene ellenőrizni az internetes hírszolgáltatóknál. A frakcióvezető-helyettes ugyanis az országos és helyi televíziók és napilapok nézettségével, illetve olvasottságával rendelkező internet-hírszolgáltatókat említette. Ennek a körnek meghatározása azonban - mint mondta - technikai jellegű kérdés. Az online média esetében azonban más az, aki az írást jegyzi, és más az, aki azt a hálóra juttatja - hangsúlyozta Csúcs. Éppen ezért egyelőre nem világos, hogy kiket kellene átvilágítás alá vetni.

Csúcs László az Index kérdésére elmondta: ő nem használja az internetet, munkatársai azonban rendszeresen szolgálnak információkkal a világhálóról.

január 17., Népszava

Az FKGP szakértôi az átvilágítási törvény hatályának kiterjesztése kapcsán annak a lehetôségét keresik, hogy az országos és helyi televíziók és napilapok nézettségével, illetve olvasottságával rendelkezô internet-hírszolgáltatókra is terjedjen ki a jogszabály. A következô országgyulési választások miatt az átvilágítási törvény hatályát legalább 2003-ig meg kellene hosszabbítani. A kisgazda politikus ésszeru határok között tartaná az átvilágítandók körének kibôvítését, de szerinte elkerülhetetlen az elektronikus sajtó - kereskedelmi és közmusor-szolgáltatók - országos és megyei társaságainak, az írott sajtóból pedig az országos, megyei, regionális és helyi lapok vezetô munkatársainak (fôszerkesztôktôl a rovatvezetôkig) ellenôrzése. A kisgazda politikus javaslatát azzal magyarázta, hogy az internet politikai, gazdasági és kulturális szempontból is Magyarország egyik legnagyobb véleményformálójává vált.