Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lányi: Torgyánnak össze kellene hívnia a nagygyűlést

2001.01.10. 22:10
A tovább gyűrűző kisgazda belviszályban szerdán a győri szervezet arra szólította fel közleményében Csúcs László frakcióvezető-helyettest, hogy mondjon le képviselői mandátumáról. Bánk Attila parlamenti frakcióvezető szerint - bár elhangzottak félreérthető nyilatkozatok kisgazda képviselők szájából - senki nem készül elhagyni a képviselőcsoportot, mely egyébként is egységes. Lányi Zsolt az Index kérdésére nem kívánt reagálni Torgyán azon megjegyzésére, hogy önjelölt lenne. A politikus azonban úgy vélte, a pártelnöknek össze kellene hívnia az országos nagygyűlést. A Fidesz közleménye szerint nem foglalkoznak más pártok belső problémáival.
Csúcs László
már nem először kerül összetűzésbe a pártelnökkel
A kisgazdapárt Győr-Sopron megyei szervezete felháborítónak és erkölcstelennek tartja a Csúcs László frakcióvezető-helyettes által indított aláírásgyűjtést, melynek célja Torgyán József leváltása lenne. A megyei szervezet azonban úgy ítéli meg, hogy a kezdeményező valódi célja a párt lefejezése, megsemmisítése. Szerintük az FKGP egyetlen történelmi pártként azért maradhatott a politikai élet porondján, mert Torgyán József lett a vezetője.

A Gulyás Balázs megyei elnök által jegyzett közlemény leszögezi: egy elszigetelt kezdeményezésről van szó, amit az motivál, hogy az érintettek féltik képzettségükhöz és főképpen tehetségükhöz képest magas, FKGP-n keresztül megszerzett jövedelmüket. Mindezek miatt arra szólítják fel Csúcs Lászlót, mondjon le a kisgazdapárt országos listáján megszerzett mandátumáról és arra ösztönzik a megyei szervezeteket, csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Egységben az erő

Bánk Attila
A kisgazda-frakció egységes
A kisgazda-frakció egységes - szögezte le Bánk Attila, a parlamenti képviselőcsoport vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában. A frakcióvezető arra a sajtóhírre reagált, mely szerint Cseh Sándor független honatyának több kisgazda képviselő jelezte, hogy a frakcióból való kilépését fontolgatja. - Éhes disznó makkal álmodik - fogalmazott Bánk Attila.

Hozzáfűzte: mélységesen téved az, aki az elmúlt időszak egy-két vélt, vagy valós sérelme miatt, talán nem teljesen pontosan fogalmazó kisgazda képviselő nyilatkozatából azt a következtetést vonja le, hogy bármi probléma lenne az FKGP képviselőcsoportjában.

Lányinak a választási eredmény a fontos

Lányi Zsolt
Lányi Zsolt, a párttisztségeiről vasárnap lemondott kisgazda politikus az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni Torgyán József pártelnök személyét bíráló nyilatkozatát. Úgy fogalmazott: nem akarja bántani Torgyánt, mert az nem az ő, hanem éppen a pártelnök stílusa. Leszögezte, számára az a legfontosabb, hogy pártja minél jobban szerepeljen a parlamenti választásokon, illetve, hogy a koalíció fennmaradjon.

A pártelnöki posztról szólva úgy fogalmazott: ha a párt azt mondja, hogy ő legyen az elnök, és a nagyválasztmány is őt választaná, akkor nem hátrálhatna meg. Az MTI-nek elmondta, többen drukkolnak neki, társadalmi szervezetek, pártok, fideszes képviselőtársai. Szavai szerint amiatt támogatják, mert ő "végre" megmondta, "hogy egy demokratikusabb kisgazdapárt kellene". Véleménye szerint jó lenne, ha Torgyán József pártelnök - miután külföldi útjáról hazatér - összehívná az országos nagygyűlést, ahol megerősíttethetné legitimitását.

Lányi szerint Torgyán Józsefnek az országos nagygyűlésen kellene megnyugtatnia a kisgazdapárt tagjait, és ott kellene a bizonytalanokat maga mellé visszaállítania.

A Fidesz nem avatkozik bele az FKGP belügyeibe

A Fidesz nem kíván beavatkozni az FKGP belügyeibe, abban érdekelt, hogy a kisgazdapárt rendezze belső gondjait, és képes legyen mozgósítani szavazóit a polgári koalíció mellett - áll a Fidesz szerdai közleményében. A dokumentum leszögezi: a Fidesz beavatkozásával kapcsolatos találgatások, valamint a meg nem nevezett forrásokra való hivatkozások nélkülöznek minden valóságalapot. A Fidesz országos vezetői eddig sem és ezután sem foglalkoznak más pártok belső ügyeivel - szögezi le a közlemény.