Magdolna, Léna
14 °C
27 °C
-79 °C
-27 °C

Csurka kormányt alakítana a Fidesszel

2001.04.02. 22:52
Van rá lehetőség, hogy a Fidesz és a MIÉP a 2002-es országgyűlési választásokon együtt meghaladja az 50 százalékos eredményt, és kormányt tudjon alakítani - jelentette ki Csurka István, a MIÉP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Répássy Róbert a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Indexnek kijelentette: "mindedig nem került szóba olyan választási forgatókönyv, melyben bármilyen együttműködés szóba került volna a két parlamenti párt között."

Csurka: "A MIÉP az ország harmadik legerősebb pártja"

Csurka István szerint a közös választási győzelemhez - a sajtó nyomása ellenére - a két párt közeledésére van szükség. A MIÉP elnöke úgy látja: a Fidesz másik lehetősége várhatóan az lesz, hogy a Magyar Szocialista Párttal kössön nagykoalíciót, amelyben azonban "rövid időn belül felmorzsolódna". "Az SZDSZ addigra beszivárogna mindkét pártba, névtelenül is jelen lenne, ebben nagy gyakorlatuk van" - jelentette ki a szélsőséges nézeteiről ismert politikus. A MIÉP elnöke szerint Dabason beigazolódott, hogy a párt az ország harmadik legerősebb pártja. Nem tarja szerencsésnek Kövér László nyilatkozatát Csurka István, aki az m1 Aktuális című műsorában elmondta, "ilyen nyilatkozatot nem szerencsés tenni, mert rosszul veheti ki magát". Kövér László ugyanis úgy fogalmazott, hogy a MIÉP kormányzati szerepvállalása az európai uniós csatlakozás szempontjából is aggályos. Csurka arra a kérdésre, amely a párt arculatának esetleges megváltozására irányulna, Csurka közölte, nem hagyja sem magát, sem pedig a pártját kívülről irányítani. Mint mondta, csak olyan partnerrel tudnák elképzelni a kormánykoalíciót, amely elfogadja programjukat.

Kövér nem tartja lehetségesnek

Kövér László korábban e témában közölte, Európában sokan nem lelkesednek Magyarország európai uniós csatlakozásáért és emiatt örömmel csapnák le azt a magas labdát, amit a MIÉP-pel való kormányzati koalíció jelentene - fogalmazott a pártelnök.

Kövér László lehetetlennek tartja a szocialistákkal kötendő nagykoalíciót is. Az MSZP-vel semmilyen választási eredmény esetében sem lehet szó nagykoalícióról, ennél bármilyen alternatíva jobb. A Fidesz elnöke reális lehetőséget lát arra, hogy a 2002-es országgyűlési választást pártja egyedül is meg tudja nyerni.

Répássy: "Eddig nem került szóba az együttműködés"

A legnagyobb kormánypárt frakcióvezető-helyettese, Répássy Róbert az Index érdeklődésére elmondta, hogy a Fideszben nem mérlegelnek olyan választási forgatókönyvet, amelyben a MIÉP szerepel. Répássy szerint legfeljebb a jelenlegi koalíciós partnerekkel tudnák elképzelni a kormányzást 2002 után.

"A Fidesz vagy jelenlegi koalíciós partnereivel alakítana ismét kormányt, vagy - ha a választók is úgy gondolják - akár egyedül is vállalná a kormányalakítást 2002-ben" - tette hozzá a frakcióvezető-helyettes. Arra a kérdésünkre, hogy a Fideszben kizártnak tartják-e a szövetséget Csurkáékkal, a politikus így válaszolt: "Párton belül ezt nem szoktuk megfogalmazni."

Kövér László minden magyar választót megszólítana

A Fidesz elnöke korábban, az Index törzsasztalának vendégeként a kérdésről szólva elmondta: "Nem törekszünk sem az MDF, sem a kisgazdapárt, sem a MIÉP szavazótáborának megszólítására. Mi minden magyar választót szeretnénk megszólítani, szeretnénk, ha mérlegelné, hogy mely párt jövőképe, programja szolgálja leginkább az ország felemelkedését. Természetesen szeretnénk, ha minél többen támogatnának bennünket, függetlenül attól, hogy korábban mely más pártot tüntettek ki bizalmukkal"  • Hírek