Szilárda
0 °C
6 °C

Csurka is részt vesz az ausztriai szélsőjobboldali találkozón

2001.11.07. 17:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Szélsőjobboldali pártvezérek találkoznak a hétvégén Ausztriában. Az összejövetelen Csurka István, a MIÉP elnöke is részt vesz. A találkozó apropója a Zur Zeit című, az osztrák belügyminisztérium által holokauszttagadással vádolt lap négyéves fennállása. Az osztrák ellenzéki pártok, a találkozótól való elhatárolódásra szólították fel Ausztria FPÖ-s alkancellárját.
"Az európai jobboldal és a média" lesz annak a tanácskozásnak témája, amelyen az európai szélsőjobboldal ismert képviselői találkoznak a hétvégén Alsó-Ausztriában. A találkozót a Zur Zeit című hetilap négyéves fennállása alkalmából, a Gloggnitz közelében lévő Kranichberg várban rendezik meg.

Csurkát is meghívták

További résztvevők
A pódiumvitában a felsoroltakon kívül részt vesz: Berlin város volt belügyi szenátora, Heinrich Lummer (CDU), Kresimir Cosic volt horvátországi védelmiminiszter-helyettes. A bejelentett vendégek között szerepel Bruno Mégret, továbbá esetleg Olaszország egy képviselője és az FPÖ egy magas rangú tagja. Mégret a francia Nemzeti Frontnak volt fő ideológusa, aki a párt szakadása után a Nemzeti Republikánus Mozgalom (MNR) vezetője lett.
A rendezvény meghívójából kiderül, hogy az ünnepi szónokok között lesz: Filip DeWinter, a belga Flamand Tömb, valamint - az APA hírügynökség megfogalmazása szerint - Csurka István, "a szélsőjobboldali MIÉP elnöke". Csurka István is kapott meghívót, és részt fog venni a tanácskozáson - erősítette meg az Indexnek Papolczi Gizella, a MIÉP hivatalvezetője. Azt egyelőre még nem tudni, hogy az elnök tart-e beszédet a találkozón.

A Zur Zeit

A szélsőjobboldali Zur Zeitet a koalíciós jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagjai szerkesztik. A lap szerepelt az osztrák belügyminisztérium szélsőjobboldali tevékenységről készített idei jelentésében is, mert abban az államrendőrség szerint egyebek között "tagadták, hogy a harmadik birodalomban gázkamrák működtek volna, és kétségbe vonták, hogy a nácizmusnak hatmillió ember esett áldozatul". Mindkét osztrák ellenzéki párt a találkozótól nyilvános elhatárolódásra szólította fel Susanne Riess-Passer alkancellárt, az FPÖ elnökét, de ő szerdán délelőttig nem reagált a felszólításra.

Sokkolónak tartják, hogy a koalíciós FPÖ meghívására rendszeresen Ausztriában gyűlnek össze a nemzetközileg kiközösített szélsőjobboldal képviselői - mondta Andrea Kuntzl, az ellenzékben lévő Osztrák Szociáldemokrata Párttól. Az ilyen találkozókkal az FPÖ teljes mértékben igazolja EU-szankciók feloldását megelőző "bölcsek jelentését", amely szerint az FPÖ "radikális elemeket is felölelő populista párt".

Szintén megdöbbentőnek tartja a rendezvényt Karl Öllinger, a zöldek parlamenti képviselője, s különösen azt, hogy a Zur Zeit című hetilapot az Osztrák Néppárt hozzájárulásával közpénzekből támogatják. Idén például 860 ezer schillinggel, miközben a lap és kiadói "a konzervatív jobboldal, a szélsőjobb és nyíltan neonáci csoportosulások közötti híd szerepét töltik be".