Csurka vádol, a Népszabadság perel

2001.11.22. 08:06
Jó hírnevének megsértése, és hitelrontás miatt pert indít a Népszabadság Csurka István ellen. A MIÉP elnöke szerdán azzal vádolta meg a napilapot, hogy az nyíltan és következetesen a román érdekek szolgálatában áll, és titkosszolgálati vizsgálatot javasolt az újság kapcsolatrendszerének kivizsgálására.
Csurka István, a MIÉP elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, a státustörvény kapcsán kijelentette: "van Magyarországon egy lap, mégpedig a legnagyobb, amelyik nyíltan és következetesen a román érdekek szolgálatában áll". A MIÉP elnöke a Népszabadságot egy hét eleji cikke miatt támadta, illetve azért, mert aznap szerinte "egy teljes mértékben a kommunista múltra és a Ceausescu-korszak hangvételére emlékeztető" interjút is közölt a román kormányfővel, aki a fotón Csurka István szavai szerint "szigorú tekintettel néz Magyarország felé". A pártelnök úgy véli, ezen írások miatt kellene megvizsgáltatnia a titkosszolgálati miniszternek a Népszabadság kapcsolatrendszerét.

A lapnak arra a kérdésére, hogy rendelkezik-e konkrét információval vagy olyan bizonyítékkal, ami alátámaszthatja az általa megfogalmazott állításokat, a pártelnök azt válaszolta: nem ezek voltak az első olyan cikkek, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos összefonódások vannak. Csurka úgy vélekedett, hogy 1956-tól "mozogtak román ügynökök Magyarországon". - Lehet, hogy maradt a Népszabadságban is közülük -tette hozzá.

A napilap hitelrontás miatt pert indít

A Népszabadság szerkesztősége visszautasítja Csurka István szavait. A MIÉP elnökének nyilatkozata becsületében és szakmai önérzetében sérti a lap újságíróit - valójában azonban az egész magyar sajtót, hiszen érvrendszere ellentétes a polgári értékrend és a sajtószabadság alapelveivel. A Népszabadság számára Csurka István nem etalon, véleménye nem befolyásolta és a jövőben sem fogja befolyásolni a lap témaválasztását, illetve azt, miről, hogyan ír, és kivel készít interjút.

A Népszabadság büszke arra, hogy a magyar lapok közül elsőként közölt exkluzív interjút egyebek között Mikulás Dzurinda szlovák kormányfővel, Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral, Simeon Szakszkoburggotszki bolgár excár-miniszterelnökkel. És Adrian Nastase román kormányfővel is. A szerkesztőség a lap jó hírnevének megsértése, hitelrontás miatt bírói úton kívánja igényeit érvényesíteni - áll a napilap csütörtöki számában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön