Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csütörtök reggel: Medgyessy a Krónikában

2003.05.29. 09:59
Az egy évre jutó kötelezettségeink döntő többségét teljesítettük - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Rádió Krónika című reggeli hírműsorában. A kormányfő szerint a privatizációból származó bevételt olyan beruházásokra kell fordítani, mely az emberek érdekeit szolgálja.
Medgyessy Péter szerint az útépítés az a prioritás, amire a kormánynak összpontosítania kell. A miniszterelnök csütörtök reggel a Magyar Rádió Krónika című műsorában szintén sürgető feladatnak nevezte az egészségügy reformját. Hangsúlyozta, hogy nem megszorítások lesznek, hanem növekedés, de az államnak takarékoskodnia kell a saját kiadásain.

Teljesítettük

A kormány egyéves tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a minimálbér adómentessé tétele 20 százalékos nettóbér növekedést eredményezett az érintettek számára, a családi pótlék emelése különösen a nagy családok helyzetén javított, az állam pedig összesen mintegy 60 milliárd forintnyi adósságtól szabadította meg a gazdákat. "Az egy évre jutó arányos kötelezettségeink döntő többségét teljesítettük" - szögezte le a kormány eddigi munkáját összegezve.

Medgyessy Péter a privatizációról szólva hangsúlyozta, hogy állami tulajdon eladásából olyat kell vásárolni, ami jobban szolgálja az emberek érdekeit. Példaként említette, hogy az M5-ös autópálya koncessziójának megvásárlásához a Postabank eladásával lehet bevételt teremteni.

Tanulni kell

Rámutatott arra, hogy az egyszerűsített vállalkozási adóból (eva) láthatólag jóval jelentősebb adóbevétel keletkezik, mint amennyivel korábban számoltak. Hangsúlyozta, hogy az uniós források igénybevételéhez meg kell tanulni pályázni. Elmondta, hogy a vállalkozásfejlesztési alapítvány és a különböző kistérségek tanfolyamokat indítanak annak érdekében, hogy akinek szükséges, az meg tudjon tanulni pályázni.

A nyugdíjakra kitérve kiemelte, hogy a kormány tavaly visszaállította a méltányossági nyugdíj intézményét, az idén mintegy 8,5 százalékkal nőttek a nyugdíjak, megemelik az özvegyi nyugellátást, és elkezdik kifizetni a 13. havi nyugdíj első - egy hétnek megfelelő - részét.