Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem férnek be a testesebb magyarok a szombathelyi CT-be

2004.12.23. 15:18
Évek óta nem férnek be a testesebb betegek Szombathelyen a komputer tomográfba (CT-be). A gépet jövőre lecserélik.
"Nem kevés olyan betegünk van, aki évek óta nem fér be a CT-be, amelyet a Philips cégtől szerzett be a kórház előző vezetése - mondta az MTI munkatársának Puskás Tamás, a szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa. A gépet eredetileg Japánban fejlesztették ki, és alkatrészeit a kisebb, könnyebb távol-keleti betegekre méretezték.

Mint kiderült, évek óta zokszó nélkül tudomásul veszik a testesebb páciensek, hogy nem férnek be a 150 millió forintért, 1999-ben beszerzett CT készülékbe és emiatt hosszú kilométereket kell utazniuk egy másik városba a vizsgálatra.

Henits Imre, a kórház mérnöke egy újságnak azt mondta, hogy "az asztal, amire a beteg fekszik, egy helyen van alátámasztva, és 136 kilót bír el. Nem kockáztathatjuk meg, hogy eltörjön. Bármilyen hiba esetén százezres nagyságrendű javítási költséggel kell számolnunk és akár hetekig szünetelhet a CT-vizsgálat a megyeszékhelyen."

Puskás Tamás, a Markusovszky kórház főorvosa elmondta, hogy összesen egy ilyen szűkös CT-jük van, amelyet 2005-ben fognak lecserélni egy európai méretű emberekre tervezett készülékre.