Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Zuschlag-ügy szálait a politika csúcsain tarthatták kézben

2008.10.31. 15:12
A Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István szerint Zuschlag több tízmillió forintot kapott az MSZP-től, hogy lemondjon képviselői mandátumáról és ne tegyen beismerő vallomást. Arató Gergely, az oktatási minisztérium szakállamtitkára is tudhatott a számlahamisításokról. Zuschlagék azért bukhattak le, mert "az a féreg Szilvásy későn szólt", hogy lehallgatják őket. Lados szerint Gyurcsány a ügyvédi kamara elnökével egyeztetett, hogy a védelem miként tekinthet majd be a nyomozás anyagaiba.

A Zuschlag-per tárgyalásán tegnap Lados István másodrendű vádlott korábbi vallomását olvasták fel. Lados arról beszélt, hogy fültanúja volt és felvett egy telefonbeszélgetést, amelyben Zuschlag közölte, hogy több tízmillió forintot kapott az MSZP-től országgyűlési képviselői mandátumáról történő lemondásáért.

Lados később megkérdezte Zuschlagot, miért nem tesz részletes beismerő vallomást. A válasz az volt, hogy a párttal tárgyalásokat folytatott, amelynek az volt a lényege, hogy "a büntetési tételek leszorítása érdekében a párt fizesse vissza a Zuschlag-szervezetek által elcsalt pénzeket" és ezen túlmenően fizessen egy meghatározott összeget, Zuschlag talpraállását segítendő.

Lados vallomása szerint Zuschlag 180 millió forintot kért a párttól: 150 millió forintot azért, hogy az egyesületek által elnyert összegeket visszafizesse, és 30 millió forintot saját költségeinek megtérítésére. A vádirat szerint az eljárás során Zuschlag János közel 50 millió forintot megtérített az okozott kárból.

Az MSZP szóvivője cáfolta, hogy pártja fizetett volna Zuschlag Jánosnak képviselői mandátumáról való lemondásáért és azért, hogy ne tegyen beismerő vallomást. Erről Nyakó István nyilatkozott pénteken az MTI érdeklődésére. Sem eddig, sem ezután nem volt és nem lesz olyan kifizetés, amelyet Lados István említett - fogalmazott a szóvivő.

Az Élet és Irodalom pénteki számában közöl összeállítást a Zuschlag-per fejleményeiről. Eszerint vallomásaiban Lados részletesen beszámolt a 2003-2004 között a képviselői irodaház 116-os szobájában működő számlagyárról, mellyel a fantomszervezetek által elnyert és elsikkasztott pénzeket igyekeztek lepapírozni.

Ugyanebben a szobában volt Arató Gergely irodája is, aki Lados szerint tudta, hogy mihez kellenek a számlatömbök és a pecsétek. A képviselői irodában készültek a Vas megyei szocialista tagság fiktív felduzzasztásához szükséges hamis jegyzőkönyvek is. Az azóta oktatási államtitkárrá avanzsált Arató cáfolta Lados kijelentéseit.

Lados arról is beszámolt, hogy miután Zuschlaggal szétváltak útjaik, miként segédkezett az MSZP-s Táncsics Alapítvány pénzeinek az elsíbolásában, és hogy egy alkalommal tanúja volt az egyik fantomegyesületnek juttatott támogatás visszaadásának. Az MSZP pártalapítványával kapcsolatos állításokat Baja Ferenc kuratóriumi elnök cáfolta.

Lados István részletesen beszámolt arról, hogy Zuschlag miként készítette fel a rendőrök kérdéseire, és hogy előre tudta, mikor mit fognak kérdezni. Szerinte Zuschlag rendőrségi összekötője Lusztig Péter volt Baranya megyei rendőrfőkapitány volt, aki akkor Lamperth Mónika belügyminiszter kabinetirodáján dolgozott.

Később Zuschlag a külföldre szökött Ladosnak Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszterre panaszkodott: szerinte "az a féreg Szilvásy későn szólt, hogy lehallgatják". Szilvásy György sajtótitkára szemenszedett hazugságnak minősítette, hogy Zuschlagot vagy bárki mást tájékoztattak volna.

Lados szerint Zuschlag, miután a nyomozást átvevő ügyészség megkezdte a házkutatásokat, azzal nyugtatgatta őt, hogy Gyurcsány Ferenc Bánáti Jánost, az ügyvédi kamara elnökét kérte fel a gyanúsítottak védelmének összehangolására, aki az ügyészségen majd bepillant a nyomozati iratokba. Lados Zuschlagtól úgy tudja, hogy még egy hármas találkozóra is sor került Bánáti, Gyurcsány és Zuschlag között. Ezt a miniszterelnök és Bánáti is kategorikusan cáfolta.

Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője az ÉS kérdésére közölte, hogy nem történt meg az említett iratbetekintés. Kérdés azonban, hogy ha Lados vallomása tökéletesen egybevág a nyomozás számára nem hozzáférhető részleteivel, honnan szedte azokat az információkat, amiket a hírbe hozott politikusok és tisztviselők rendre tagadnak?