Egyesítették a Czeizel és a Körmendy-Ékes-ügyet

2000.05.18. 15:10
A Fővárosi Bíróság egyesítette a családi állás jogellenes megváltoztatása vádjával Czeizel Endre és két vádlott-társa ellen folyamatban lévő büntetőpert ugyanezen vád alapján egy másik, csütörtökön kezdődött perrel, amelyben Lissákné Körmendy-Ékes Judit ügyvédet társtettesként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolják. A bíróság az örökbe adott kisfiú érdekeire tekintettel zárt tárgyalást rendelt el.
Míg a Czeizel-ügyként ismert büntető perben Czeizel Endrét és két társát emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásának bűntettével vádolják, a csütörtöki tárgyalás vádlottjait nem szervezet keretében és Magyarországon történt jogellenes örökbe fogadásban való részvétellel vádolják.

A perben az örökbe adó és örökbe fogadó szülőket családi állás megváltoztatásának vádjának bűntettével, Czeizel Endrét és Lissákné Körmendy-Ékes Juditot ugyanezen bűncselekmény miatt mint bűnsegédet vádolják.

A vádirat szerint az ügyvédnő 800 ezer forintot adott át - amely az örökbefogadóktól származott - az örökbefogadás kapcsán a roma családnak, és a roma asszonnyal együtt közokirat-hamisítást is elkövetett. Körmendy-Ékes ugyanis az örökbefogadási eljárás budapesti lefolytatásához hamis lakcímbejelentőt töltetett ki ügyfelével.

A tárgyaláson megjelent ugyan Körmendy-Ékes Judit - aki jelenleg az ORTT elnöke - , de a bíróság megállapította, hogy esetében az idézés nem szabályszerűen történt, ezért eltávozhatott.

A tárgyalást vezető Lassó Gábor bíró a zárt tárgyalás elrendelésekor hangsúlyozta: arra nem a perbeni személy beosztása, funkciója miatt került sor. Az örökbe adott ötéves kisfiú beilleszkedésére hátrányos lenne, ha a tárgyaláson elhangzottak szűretlenül kerülnének nyilvánosságra - tette hozzá.  • Hírek
  • Hírek