Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem lesz érvényes Dabason a választás

2001.03.25. 15:11
Az este hat órai összesítés szerint mindössze 13.551-en járultak a Pest megyei 14. számú választókerületben az urnák elé, ami a választásra jogosultak 25,87 százalékát jelenti. Így várhatóan nem lesz érvényes a választás, mivel az érvényességhez a választásra jogosultak több mint 50 százalékának részvételére lenne szükség. Valószínűleg az országgyűlési helyért a verseny eldöntése a nyolc induló között az április 8-án sorra kerülő második fordulóra marad.
Aligha lesz érvényes a dabasi időközi országgyűlési választás első fordulója, miután az este hat órai összesítés szerint 13.551-en járultak az urnák elé, ami a választásra jogosultak 25,87 százalékát jelenti - közölte Szép Tibor, a területi választási iroda vezetője. Az érvényességhez a választásra jogosultak több mint 50 százalékának részvételére lenne szükség.

Legtöbben Ócsán járultak az urnák elé, itt 41 százalékos a részvételi arány, amíg legkevesebben Hernádon mentek el szavazni este hat óráig, itt a helyiek 15,29 százaléka adta le szavazatát. Valószínűleg az országgyűlési helyért a verseny eldöntése a nyolc induló között az április 8-án sorra kerülő második fordulóra marad.

Nyolc jelöltre szavazhatnak reggel hat óra óta a választópolgárok a Pest megyei 14. számú választókörzetben tartott időközi képviselőválasztáson. Ócsán polgármestert is választanak; mindkét voksolásra a fideszes Buza Attila tavaly októberi halála miatt kerül sor. A dabasi voksolás az utolsó megmérettetés a pártok számára a 2002-es választások előtt, így érthető, hogy minden politikai erő nagy jelentőséget tulajdonított a szavazásnak. A kampányban pártelnökök fordultak meg az alföldi vidéken, de a miniszterelnök is ellátogatott Dabasra.

A nagy jelentőség ellenére egyelőre meglehetősen lanyha az érdeklődés az időközi képviselőválasztás iránt: a 11 órás összesítés szerint a 15 településen a választásra jogosultak mindössze 8,42 százaléka adta le voksát - közölte az MTI-vel Szép Tibor, a Területi Választási Iroda vezetője.

Inkább a kertekbe mennek, mint a szavazófülkébe

A mérsékelt érdeklődés elsősorban annak tulajdonítható, hogy az emberek nagy része kora reggel a jó időt kihasználva a kerti munkálatokban vesz részt. Ócsán, ahol egyúttal polgármestert is választanak, viszonylag magas, 12,5 százalékos volt a részvételi arány délelőtt.

Az időközi választáson szinte az összes politikai erő képviselteti magát. A teljes kormánykoalíció támogatatását Szűcs Lajos, jelenlegi fideszes megyei önkormányzati képviselő élvezi. A szocialisták Örkény jelenlegi polgármesterét, Kovács Istvánt támogatják, míg a Szabad Demokraták Szövetsége azt a Nagy Ferencet, aki harmadjára száll ringbe a képviselői posztért. A MIÉP Franka Tibor újságírót indítja, míg a kereszténydemokraták Komjáti Jakabot, helyi nagyvállalkozót, a Magyar Demokrata Néppárt pedig elnökét, Pusztai Erzsébetet. Két, alternatív politikai tömörülés is megméretteti magát: a Zöld Demokraták Juhász Károly nyugdíjast, a Harmadik Oldal Magyarországért pedig Palotainé Bodó Ágnest találta a legalkalmasabbnak a jelöltségre.

Az ócsai polgármesteri székért a Fidesz színeiben Buzáné Icsó Zsuzsanna és Dönti Károly független jelölt indul.

Második forduló április 8-án

A képviselői helyet az nyeri el az első fordulóban, aki megkapja az érvényes szavazatok több mint felét, feltéve, hogy a szavazásra jogosultak legalább ötven százaléka az urnákhoz járul. Az esetleges második fordulót április 8-án tartják. Az előzetes latolgatások szerint mind az érvényesség, mind az eredményesség veszélyben van, előbbi a hagyományosan alacsony dabasi részvételi arány miatt, utóbbi a jelöltek nagy száma miatt.