Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Érvénytelen a dabasi választás

2001.03.26. 07:54
Érvénytelen lett a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás, ugyanis a szavazásra jogosultak csupán 28 százaléka vett részt a voksoláson, ezért második fordulót írnak ki. A Pest megyei 14. számú választókörzetben összesen 14476-an adták le voksukat. A legtöbb szavazatot Szűcs Lajos, a Fidesz-MDF-FKGP jelöltje nyerte el, a második a szocialista jelölt Kovács István lett, harmadik helyen pedig Franka Tibor, a MIÉP támogatottja végzett. Jelentősen leszerepelt Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke, aki mindössze 845 szavazatot szerzett. Ócsa polgármestere az elhunyt Buza Attila özvegye lett.
A Fidesz-MDF-FKGP jelöltje nyerte a dabasi időközi választást, amely érvénytelen lett. A Pest megyei 14. számú választókörzetben ugyanis a szavazásra jogosultak csupán 28 százaléka vett részt a voksoláson.

Előretört a MIÉP

Az első helyezett jelöltre 5563-an voksoltak, a második helyen végzett Kovács István, az MSZP jelöltje 4857 szavazatot kapott, a harmadik helyen Franka Tibor, a MIÉP támogatottja végzett 1878 szavazattal. Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke 845 vokssal negyedik lett.

Az ötödik helyen az SZDSZ támogatásával Nagy Ferenc végzett 665 szavazattal. Hatodikként Palotai Sándorné Bodó Ágnes, a HOME-jelöltje 255 szavazatot kapott, amíg Komjáti Jakab, a KDNP támogatásával 216 szavazatot gyűjtött. Nyolcadikként Juhász Károly, a Zöld Demokraták képviseletében 197 szavazatot mondhat magáénak.

Az első értékelések

Szita Károly, a Fidesz országos választmányának alelnöke elmondta: a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójának eredménye visszaigazolta az országos közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek szerint erősödik a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatottsága. Szűcs Lajos az alacsony részvételi arányt nem a polgárok apátiájának tulajdonítja, hanem annak, hogy - mint fogalmazott - az emberek nem akarnak változtatni, elfogadják a kormánypártok munkáját.

Kovács László szocialista pártelnök az eredményekre reagálva elmondta: a második fordulóban jelöltjük megszerezheti a többséget. Az MSZP első embere leszögezte: riasztónak tartja a MIÉP harmadik helyét.

A Magyar Igazság és Élet Pártja számára a legfontosabb az, hogy a dabasi időközi országgyűlési képviselő-választás eredménye erősen rácáfolt a közvélemény-kutatások adataira, amelyek leértékelték a pártot. A párt elnöke szerint a MIÉP vitathatatlanul az ország harmadik pártja és a mérleg nyelvének szerepét is eljátszhatja. Csurka István pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: a MIÉP vezető testületei a közeli napokban több szempontot mérlegelve döntenek a választás második fordulója kapcsán arról, hogy visszaléptetik-e jelöltjüket.

Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke nagyon jó eredménynek nevezte, hogy a választáson résztvevők csaknem 6 százaléka rá szavazott. Az SZDSZ szereplését Böhm András, a párt ügyvivője súlyos vereségnek tartja.

Buza özvegye lesz Ócsa polgármestere

A Buza Attila halálával megüresedett ócsai polgármesteri székért is folyt a küzdelem vasárnap. A községben a szavazatra jogosult polgárok 45 százaléka járult az urnák elé. Ócsa polgármestere a Fidesz színeiben induló Buzáné Icsó Zsuzsanna, az elhunyt Buza Attila özvegye lesz. A 32 éves pedagógus 1901 szavazatot kapott, amíg Dönti Károly független jelölt 1198 szavazatot gyűjtött össze.