Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kamionstop Dabason

2005.10.19. 07:28
Kitiltotta a kamionokat Dabasról a Fővárosi Bíróság, értesült a Magyar Hírlap. Bírói testület még sohasem kötelezett közútkezelő társaságot súlykorlátozás elrendelésére. A lakókat felkaroló EMLA egyesület szerint a mostani határozat reményt adhat forgalmas utak mentén élőknek.

Napokon belül kihelyezi a 7,5 tonnásnál nehezebb járművek kitiltásáról tájékoztató táblákat Dabason a megyei közútkezelő, miután a Fővárosi Bíróság kitiltotta a kamionokat a településről, tudta meg a Magyar Hírlap. A lap beszámolója szerint bíróság még soha nem kötelezett közútkezelőt súlykorlátozás bevezetésére.

A Környezetvédelmi Főfelügyelőség az EMLA Környezetvédelmi és Jogi Egyesület kezdeményezése nyomán indított pert. A felügyelőség szerint az eljárást a zaj és a rezgésmérések mellett az indokolta, hogy se ablakcserével, sem pedig zajvédő falakkal nem biztosítható a nyugalom, ezenkívül pedig a település elkerülhető, az M5-ös autópályán keresztül.

A Magyar Hírlap cikke szerint a tiltó táblák kikerülése után sem kötelezheti senki a sztrádamatrica megvételére a fuvarozókat, így a kamionok vélhetően ezentúl más, alacsonyabb rendű utakon közlekednek. Az EMLA egyesület jogásza szerint a mostani ítélet fordulatot hozhat, hiszen eddig hiába tiltakoztak bárhol, vagy zárták le az utakat, csak az elkerülő út jelentett megoldást. "A mostani ítélet reményt hozhat a forgalmas utak mentén lakóknak" - mondta Kiss Csaba.