Erzsébet
1 °C
4 °C

Deutsch: normális lakás jár a miniszternek

2002.05.30. 18:35
Deutsch Tamás szerint teljesen normális, hogy miniszterként a sporttárca havi 480 ezer forintért bérelt számára lakást. A volt miniszter szerint a sajtó kívánta hírbe hozni azzal, hogy "rosszindulatú, kisstílű pamflettel" nyilvánosságra hozta a szolgálati lakás bérlésének részleteit. Deutsch szerint az is normális, hogy miközben volt tárcája jócskán előre elköltötte saját költségvetési keretét, a kormányváltás előtt még 70 millió forint jutalmat is kiosztott.
"Eszem ágában sincs az ijedt madár szerepét eljátszani" - jelentette ki Deutsch Tamás azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban információk jelentek meg 1999 és 2002 májusa közötti szolgálati lakásáról. Az ISM által bérelt 250 négyzetméteres lakást az első évben 401 ezer forintért, majd minden évben az inflációnak megfelelő összeggel növelve, az idén 480 ezer forintért bocsátották a miniszter és családja rendelkezésére.

Normális lakás

A miniszter tavalyi vagyonbevallása szerint kifejezetten szegénynek tűnt, hiszen a beadott dokumentum szerint se ingatlana, se autója nem volt, csupán két, összesen ötmilliós életbiztosítása, 3 millió forintos megtakarítása, valamint képviselői juttatásai mellett 427.635 forintos miniszteri jövedelme. Deutsch szerint "nem ördögtől való, hogy a Magyar Köztársaság minisztere nem elit, de normális lakásban lakhasson", miután a törvény lehetővé teszi a nem Budapesten, vagy nem megfelelő ingatlannal rendelkező állami vezetők ezt a juttatást igénybe vegyék. Ezért az ISM létrehozását követően a tárca közigazgatási államtitkára választotta ki számára a rózsadombi lakást, amelynél Deutsch szerint a legfőbb szempont az állami tulajdon volt, hiszen így az állami kiadás egyben állami bevételt jelentett. A volt miniszter egyébként úgy vélekedett, hogy a lakásról szóló hír csupán a sajtó gonosz, rosszindulatú és kisstílű ténykedésének eredménye, amellyel őt kívánták szándékosan hírbe hozni.

Normális jutalom

A volt miniszter normálisnak minősítette azt is, hogy egykori tárcája 70 millió forintos jutalmat fizetett ki a kormányváltás előtt, miközben jelentősen előreszaladt saját fenntartási költségeinek elköltésével. Deutsch elmondta, hogy a jutalomról - az ő egyetértésével -, mint munkáltató a közigazgatási államtitkár döntött, ő csupán egy oklevélben köszönhette meg a dolgozók munkáját. A volt sportminiszter elmondta, hogy az előfinanszírozásra a Pénzügyminisztérium adott engedélyt, hogy így átlagosan másfél havi fizetésnek megfelelő jutalmat osszanak ki a tárcánál. Deutsch arról nem kívánt nyilatkozni, hogy személy szerint ki részesültek a juttatásból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?