Béla
13 °C
27 °C

Medgyessyt e-mailekkel bombázzák

2002.11.08. 14:35
Medgyessy Péternek küldött e-mailekkel kívánja kikényszeríteni néhány hazai kisegyház, civil szervezet és közéleti személyiség, hogy 2003 januárjától az egyházak kiegészítő állami támogatását ne a tavalyi népszámlálási adatok alapján osszák szét. Kósáné Kovács Magda szocialista országgyűlési képviselő szerint a törvény módosítására karácsony előtt sor kerülhet.
Első magyar elektronikus tüntetés elnevezéssel pénteken akciót indítottak útjára a hazai kisegyházak. A civil kezdeményezés keretében a csatlakozók e-mailekben kérik Medgyessy Péter miniszterelnököt, hogy feltétlenül tegyen lépéseket az egyházak kiegészítő állami támogatásával kapcsolatos törvény módosítására és "a visszaélések megszüntetésére".

Vallási hovatartozásra vonatkozó

Az akciót "Ne éljenek vissza a népszámlálási adatokkal!" címmel hirdették meg, utalva arra, hogy a 2003 januárjában életbe lépő szabályozás szerint az állami kiegészítést a tavalyi népszámlálás eredménye alapján kell szétosztani az egyházak között. A kezdeményezés mögött kisegyházak, civil szervezetek és közéleti személyiségek állnak. Danka Krisztina, az ügy szószólója, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője az Index kérésére elmondta, hogy nem a tiltakozás vezérli őket, csupán kérni szeretnének.

Danka Krisztina emlékeztet arra: tavaly januárban közéleti személyiségek, vallásfelekezetek és emberi jogi szervezetek közös állásfoglalásban tiltakoztak a népszámlálási kérdőív vallási hovatartozásra vonatkozó kérdése ellen, azt ugyanis ellentétesnek találták az állam világnézeti semlegessége elvével, s attól tartottak, hogy az adatokat politikai célokra használják fel.

Hátrányos megkülönböztetés

Danka szerint az akkori kormányzat ezt a vélekedést elutasította. Hozzátette: tavaly decemberben a parlament mégis megszavazta, hogy az egyházaknak juttatandó 1 százalékos támogatás állami kiegészítését ne az adófelajánlók, hanem a népszámlálási adatok arányában osszák szét az egyházak között.

Danka Krisztina rámutat arra: véleményük szerint a törvény sérti az állampolgárok jogát és az állam világnézeti semlegessége elvét, s hátrányos megkülönböztetésben részesíti az egyházak 98 százalékát. Az Index kérdésére, hogy milyen egyházaknak kedvez a jelenlegi törvény, Danka Krisztina a katolikus és a református egyházat nevezte meg.

A szóvivő utal arra is, hogy ez év október 29-én közéleti személyiségek, egyházak és civil szervezetek nyílt levélben fordultak Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a vonatkozó törvény hatályon kívül helyezése érdekében. A közlemény szerint azonban október 31-én, a költségvetési törvényről szóló kormányszóvivői tájékoztatón László Csaba pénzügyminiszter kijelentette: a kormány, egyelőre, nem kíván a szóban forgó törvényen változtatni, az ügyben megvárják az Alkotmánybíróság döntését.

Még karácsony előtt

Kósáné Kovács Magda országgyűlési képviselő, a parlament szociális és családügyi, valamint emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tagja az Indexnek elmondta: "Szívből remélem, hogy az Orbán-kormány idején létrejött alkotmányellenes helyzetet sikerül megszüntetnünk." A szocialista politikus szerint további előkészítő munka szükséges ahhoz, hogy az egyházak kiegészítő állami támogatását ne a tavalyi népszámlálási adatok alapján osszák szét. Fontosnak tartja, hogy az általa remélt törvénymódosítást követően se érjen senkit anyagi hátrány.

"A katolikusokkal és a reformátusokkal, a két legnagyobb hazai felekezettel, külön kívánunk egyeztetni" - mondta Kósáné Kovács Magda, aki reméli, hogy még karácsony előtt, a költségvetési törvény lezárásával egy időben sor kerülhet a törvény korrekciójára.