Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Július 20-áig maradnak a szavazólapok

2002.07.06. 14:21
Eltérően értelmezik a helyi választási bizottságok a szavazólapok megsemmisítésének határidejét. Néhány jegyző úgy véli: a választási iratokat július 20-áig mindenképp meg kellene őrizni, másutt viszont már hétfőtől hozzákezdenek az iratdarálásnak vagy -égetésnek - írja a Magyar Hírlap. Tóth Zoltán a belügyminisztréium közigazgatási államtitkára viszont úgy vélte: július 20-áig mindenhol meg kell őrizni a szavazólapokat.
Elképzelhető, hogy Budapest XX. kerületében már hétfőn elégetik a szavazólapokat - derül ki a Magyar Hírlap szombati összeállításából. A lap szerint Hódmezővásárhelyen is elkezdődik a szavazólapok megsemmisítése, Debrecenben, Szegeden és Győrött viszont csak két hét múlva indul be a gépezet.

Kilencven napig kell megőrizni a szavazólapokat

A szavazólapokat, a választást követő 90 napig meg kell őrizni, megsemmisítésükről július 20-a után kell intézkedni. Mindezt a 48/2001. számú, december 27-ei belügyminisztériumi rendelet tartalmazza. Ezt Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője közölte a Magyar Hírlappal. Ezért nem tartják indokoltnak, hogy a helyi választási bizottságok kapkodjanak.

Az OVI vezetője hangsúlyozta: személyesen is nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy valamennyi folyamat minden eleme a lehető legtörvényesebb legyen. Rytkó Emília semmilyen okot nem lát arra, hogy e törvényes folyamatot most megbontsák. Az OVI vezetője kitért arra is, hogy az első fordulós szavazóköri dobozok együtt tartalmazzák az első fordulós egyéni és listás szavazólapokat.

A jogbizonytalanság arra vezethető vissza, hogy a törvény kategorikusan 90 napot említ, nem téve különbséget az első és a második forduló között, pedig számos egyéni körzetben és valamennyi területi választókerületben már az első fordulóban eredményes volt a voksolás. Miután a parlament nem vette napirendjére azt a fideszes indítványt, hogy őrizzék meg és számlálják újra a szavazólapokat, Rogán Antal értelmezése szerint is július 8-ával beindulhat az MSZP-SZDSZ "darálógépe". A Magyar Hírlap cikke szerint azonban valójában csak a törvényt hajtják végre a helyi választási irodák vezetői.

Az önkormányzatoknál őrzik a szavazólapokat

A választások után a szavazatszámláló bizottságok a szavazólapokat - az urnával együtt - a helyi választási irodához szállították. A szavazócédulákat a polgármesteri hivatalban az illetékes választási bizottság tagjainak jelenlétében helyezték el, és a törvény szerint 90 napig biztonságos helyen, a polgármesteri hivatalokban őrzik. E határidő lejártával azonban a választási iratokat (a jegyzőkönyvek kivételével) a törvény kötelező előírása alapján "meg kell semmisíteni".

A szavazólapok vasárnapig vannak biztonságban?

A BM-rendelet határnapként 2002. július 20-át jelölte meg, nem téve különbséget az első és a második forduló között. Az ominózus három hónap viszont az április 7-ei első fordulós szavazólapok esetében elvben már július 8-án lejár. A szavazócédulák tehát csak július 7-éig vannak igazán "biztonságban". Több jegyző mellett így értelmezték ezt minapi sajtótájékoztatójukon a Fidelitas politikusai is, akik szerint már hétfőtől (be)darálhatják az első fordulós szavazólapokat. Tény: a cédulák megsemmisítéséről készült jegyzőkönyv egyik példányát az illetékes levéltárak legkésőbb július 22-én megkapják. A továbbiakban a levéltári szabályok szerint őrzik a választási "relikviát".

A legtöbb helyen '20-a után égetnek, vagy darálnak

A lap összeállításából kiderül, hogy Hódmezővásárhelyen jövő héten kezdik égetni a szavazólapokat, mert már az első forduló eredményes volt, míg Szegeden július 22-én kezdődhet a megsemmisítés, mert ott tartottak második fordulót is. Győrben egyelőre őrzik a papírokat, és ha eljön az ideje egy magáncéggel daráltatják össze a szavazócédulákat, Debrecenben pedig arra készülnek, hogy július 20-ától kezdenek hozzá a megsemmisítéshez.

Mindenkinek be kell tartania a jogszabályokat

Az országgyűlési választások kapcsán keletkezett dokumentumokat, köztük a szavazólapokat is, július 20-ig mindenütt meg kell őrizni, egy jogállamban ugyanis mindenkinek, de főként a helyi törvényesség őreinek számító jegyzőknek be kell tartaniuk a jogszabályokat.

Ezt Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára nyilatkozta szombaton az MTI-nek, annak kapcsán, hogy egy napilap szerint egyes helyeken hétfőn megkezdik a szavazólapok megsemmisítését. Tóth Zoltán, aki korábban éveken át az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője volt, elmondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a választásokat követően 90 napig kell megőrizni a szavazólapokat.

Az OVI útmutatást ad

A belügyminiszter jogkörénél fogva a törvény végrehajtására kiadott egy rendeletet, amit a jegyzőknek - akik egyúttal a helyi választási irodák vezetői is - végre kell hajtaniuk. Tóth Zoltán szavai szerint a belügyminiszteri rendelet egyértelműen rögzíti, hogy a szavazással összefüggő iratokat, így a szavazólapokat is a választási irodák július 20-ig kötelesek megőrizni. A megsemmisítéssel kapcsolatos tudnivalókról az OVI vezetője időben szakmai útmutatót ad ki - szögezte le az államtitkár.