Alfréd
-3 °C
3 °C

SZDSZ-es szakértő nyert a környezetvédelmi tárca pályázatán

2003.03.04. 11:11
A szabad demokraták választási programjának elkészítésében részt vevő szakértő cége nyert az SZDSZ-es vezetésű környezetvédelmi tárca 64 millió forintos meghívásos pályázatán - állítja egy fideszes képviselő. A minisztériumot vezető Kóródi Mária nem engedett betekintést a tárcát felügyelő albizottságnak a tanulmányba. Kuncze Gábor szerint a közös munka során jó tapasztalatokat szerezhetett a miniszter.
A Kóródi Mária szabad demokrata politikus vezette környezetvédelmi tárca meghívásos pályázatán annak a Dávid Tamásnak a cége nyert, aki szakértőként közreműködött az SZDSZ Korszakváltás Programja című választási anyagának megalkotásában, jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Fidesz. Az Economics Kft., amelynek Dávid Tamás az ügyvezetője az Aranypénz Rt. és a Bull Kft.-vel szemben nyert a pályázaton. Parragh Dénes fideszes képviselő állítása szerint a pályázaton induló három cégben az a közös, hogy egyiküknek sincsen közigazgatási tapasztalata, noha a pályázatot a minisztérium átalakítására írták ki.

Egy tapasztalt cég, amely már bizonyított

A meghívásos pályázaton bruttó 64 millió forintot nyert el Dávid Tamás cége, amelynek egyébként tevékenységi körében többek között a tőzsdeelemzés és humánpolitikai kérdések szerepelnek. A cég négy éve, hárommillió forintos törzstőkével alakult.

Parragh Dénes szerint egyértelműen "jutalmazásról" van szó. A képviselő elmondta, hogy a környezetvédelmi tárca egyik ellenőrző albizottsága januárban kérte az elkészült anyagot betekintésre, Kóródi Mária viszont arra hivatkozva, hogy az anyag a döntés-előkészítést segíti, nem járult hozzá annak megismeréséhez.

Azt is érthetetlennek nevezte az ellenzéki politikus, hogy a nemrégiben a HVG-ben megjelent, a tárca állítása szerint teljes körű külső szakértői listában nem szerepelt a cég.

Miért ne?

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az Indexnek elmondta viszont, hogy a Korszakváltás Programja elkészítésében több mint százan vettek részt. Megítélése szerint az egy fals szemlélet, ha valaki csak olyanokkal dolgozik együtt, akiket nem ismer. Kóródi Mária megismerhette a közös munka során Dávid kvalitásait, ezért is hívhatta meg a cégét a pályázatra - vélekedett a pártelnök. "Nem találok ebben semmi kivetnivalót" - tette hozzá Kuncze Gábor.

A környezetvédelmi tárca eddig nem nyilatkozott az ügyben. Az Economics első embere, Dávid Tamás külföldön tartózkodik, üzlettársától, Frey Tibortól viszont az Index megtudta, hogy a környezetvédelmi minisztérium által kiírt pályázat minden egyes részletével Dávid foglalkozott. A konkurens pályázók közül az Aranypénz Rt.-nél közölték, hogy azóta a cég nagy része lecserélődött, senki sem tud már nyilatkozni arról a pályázatról, és egyébként is "a fél cég beteg".

Nem volt titok

Kóródi Mária szerint a minisztérium átalakításához szükséges idő rövidsége indokolta, hogy közbeszerzés helyett meghívásos pályázaton választották a céget. A miniszter elismerte: tudott arról, hogy Dávid Tamás részt vett a pártprogram megalkotásában, de a cég jó referenciái őt és a döntő bizottság tagjait is meggyőzték. Kóródi szerint a cég, amely nem volt "megfertőzve a közigazgatás rossz beidegződéseivel", szemlélete miatt különösen érdemes volt a megbízásra. A miniszter szerint a fontos és hatékony munka miatt a tárca és szervei már megkezdték a tanulmány alapján folytatott belső átszervezést.