Géza
-12 °C
-4 °C

Dávid Ibolya bevállalja?

Dávid Ibolya nyíltan még nem beszélt az MDF vezető testületei előtt esetleges köztársasági elnöki aspirációiról, jóllehet szombati lapinterjújában a politikus nem zárta ki, hogy népszerűségét latba vetve elinduljon a posztért, amennyiben a nép közvetlenül választhatná meg Mádl Ferenc utódját. A Fórumban ennek ellenére már hosszabb ideje folynak találgatások a pártelnök terveiről: a Dávid támogatói szerint mindez suttogó propaganda, belső ellenzéke szerint viszont az MSZP által kínált menekülési útvonal.
Medgyessy Péter múlt heti televíziós interjújában a lehetséges szocialista köztársaságielnök-jelöltekkel egy sorban említette Dávid Ibolyát, az MDF elnökét is. Medgyessy a köztársasági elnök közvetlen választásra tett javaslatát taglalva a Magyar ATV-ben azt mondta: ő személy szerint Orbán Viktort ugyan nem választaná meg, "de ha az emberek Dávid Ibolyát akarják, ha Szili Katalint akarják, vagy ha Kovács Lászlót akarják, legyen az, akit az emberek akarnak".

Egyezkedés a szűccsel?

Az Index információi szerint az MDF elnöke párttársainak eddig nem beszélt az üggyel kapcsolatban kialakult nézeteiről. A Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában azonban nem zárta ki az indulás lehetőségét. Arra a felvetésre, miszerint népszerű politikusként ha elindulna a posztért, a nép megválasztaná, tobbek között azt mondta, "előbb ejtsük el a medvét, utána egyezkedjünk a szűccsel".

A kisebbik ellenzéki pártban már korábban is elképzelhetőnek tartották, hogyha nem sikerül a párt népszerűségét növelni, úgy Dávid Ibolya valamelyik közjogi méltóság szerepkörében folytathatja karrierjét. Az Indexnek nyilatkozó MDF-esek már a Magyar Hírlap interjújának megjelenése előtt úgy vélekedtek, hogy a Medgyessy Péter által felvetett közvetlen köztársasági elnökválasztás Dávid Ibolya számára is kínálhat "menekülési útvonalat" - különösen akkor, ha a népszerű politkusnő függetlenségi politkája következtében a párt nem tudná elérni az európai parlamenti választáson a mandátum szerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

Jól kommunikálható választás

A lehetséges forgatókönyvet elemző fórumosok, többségében azok, akik a pártelnök belső ellenzékhez tartoznak, azt állították, hogy a Fidesszel is gyakran konfrontálódó politikus "jól kommunikálható választás" lenne az "árkok temetését hirdető" kormányfő számára.

Dávid Ibolya támogatói viszont úgy vélték, hogy mindez a pártelnök ellen irányuló suttogó propaganda része csak.

A köztársasági elnökökkel vetekszik

Dávid Ibolya évek óta a politikusok népszerűségi listáinak első, második helyén áll. Az egykori MDF-es igazságügyi minisztert ezen a téren csak a köztársasági elnökök, Mádl Ferenc és elődje, Göncz Árpád tudták felülmúlni. A Szonda Ipsos legutóbbi felmérésén azonban az MDF-elnöke a politikai csatározásokban kevéssé érintett Mádl Ferencnél is magasabb pontszámot ért el.

Ötletek az ötlet nyomán
Nem Dávid Ibolya az utóbbi hónapok egyetlen jelöltje a köztársasági elnöki posztra. Solymosi Frigyes akadémikus, a Nemzeti Kör tagja a Népszabadságnak írt elemzésében - számolva azzal, hogy a jelenlegi kormánypártok nem támogatják Mádl Ferenc jelenlegi elnököt - Vizi E. Szilvesztert ajánlja az MSZP és az SZDSZ figyelmébe.

Medgyessy Péter miniszterelnök évértékelő beszédében lényegében megismételte egy baloldali ifjúsági szervezet 2000-es ötletét a köztársasági elnök közvetlen választásáról. Az akkor még SZDSZ-es Kis János az Alkotmánybíróságnál megtámadta az Országos Választási Bizottság döntését a kezdeményezés jóváhagyásáról. Az alkotmánybírák Kisnek adtak igazat. "Érdemes megváltoztatni az elnökválasztás rendjét, csak hogy azután Dávid Ibolya győzelméért lehessen izgulni?" - teszi fel a kérdést a filozófus az Élet és Irodalomban Medgyessy ötleteinek nyilvánosságra kerülése után.

Kis szerint a közvetlen elnökválasztásnak egyéb veszélyei is vannak. Amennyiben a Fidesz győzne az EU-választáson, Orbán Viktor elindulna az elnöki posztért. Győzelme esetén az "Elnök Pártja" lenne az MSZP ellenfele 2006-ban. "A Magyar Köztársaságnak lesz egy Orbán Viktor nevű elnöke, lesz egy miniszterelnöke, akinek a sorsa Orbán kezében van, és egy kormánypártja, melynek képviselői személy szerint Orbánhoz lojálisak" - nyilatkozta Kis.

A parlamenti elnökválasztás szocialista jelöltjeként Kovács László neve hangzott el a leggyakrabban, de a napi politizálásban kevésbé "elhasznált" Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét is jelölhetik a posztra. Medgyessy Péter A szólás szabadsága című televíziós műsorban így reagált a riporter felvetésére, miszerint a köztársaság elnökévé szeretné magát választatni: "Nem gondoltam rá. De jó ötletnek hangzik, szerkesztő úr, majd fogok rajta gondolkodni".