Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Dávid Ibolya nem alakít polgári kört

2002.05.28. 07:28
Üdvözlöm a Szövetségben a Nemzetért Polgári Kört, de nekem nem kell csatlakoznom egyetlen ilyen csoporthoz sem - nyilatkozta a Népszabadságnak Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A volt igazságügy miniszter szerint egy önálló együttműködő partner lehet a demokrata fórum egy esetleges jobboldali pártunióban.
Azt magam is látom, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, a Kisgazda Polgári Egyesület, valamint a Fidesz között létrejött egy, a pártuniónál is szorosabb együttműködés - nyilatkozta a Népszabadságnak Dávid Ibolya. Az MDF elnöke annak kapcsán közölte ezt a lappal, hogy Orbán Viktor a Heti Válasznak nyilatkozva kijelentette: legfontosabb teendője egy pártunió létrehozása, mert a jól szervezett balo9ldallal szemben csak ez jelenthet alternatívát.

Önállóan az unióban

A Népszabadság azon kérdésére, hogy pártja készen áll-e az unió létrehozására Dávid Ibolya azt mondta: az MDF úgy kötött választási megállapodást a Fidesszel, s az azt követő időszakra is úgy készült, hogy két egymással szorosan együttműködő, de az önállóságát megőrző két párt lép szövetségre. Ez azonban szerinte nem zárja ki a két párt intézményes parlamenti és pártközi együttműködését. Dávid szerint ha a tervezett pártunió alapjait a kereszténydemokraták, a kisgazdák és a Fidesz alkotják, akkor ehhez az MDF egy együttműködésre kész partner lesz.

Dávid Ibolya szerint nincs szüksége polgári kört alakítania, mert ahol ilyen csoportosulás jött létre ott jelen van az MDF. "Üdvözlöm a Szövetségben a Nemzetért polgári kört, de nekem nem kell csatlakoznom egyik polgári körhöz sem" - vélekedett az MDF első embere. A Népszabadság arra a felvetésére, hogy részt vesznek-e az Orbán Viktor által kilátásba helyezett tiltakozó akciókban azt mondta: biankó papírt nem kér senki, s nem is adnak ma már. Mindazok, akik részt vesznek a civil szerveződésekben, polgári körökben, autonóm, gondolkodó emberek. Ha majd úgy látják, hogy nagy sérelem érte a nemzetet, az állampolgárok nagy többségét, annak nyilvánvalóan hangot adnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!