Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az MDF-elnökség elutasítja a testületi összhang megbontóit

2003.07.03. 13:52
Az MDF kibővített elnöksége elutasította Lezsák Sándor helyzetértékelését, amelyben a párt kibontakozása érdekében Dávid Ibolya lemondását is az egyik lehetséges alternatívaként vázolta. Az elnökség egy dokumentumot is elfogadott, amelyben elutasít minden olyan megnyilatkozást, "amely alkalmas az MDF egységének, testületei összhangjának megbontására. Dávid Ibolya elmondta: most utoljára, a közös indulásban reménykedők számára még egyszer megerősítették, hogy a párt önállóan méretteti meg magát az EU-választáson.
Az MDF megyei elnökökkel kibővített elnökségében szerdán egyetértés alakult ki arról, hogy a párt olyan jobboldali együttműködést szorgalmaz, amely "tiszteletben tartja a Fórum szervezeti és döntési önállóságát", valamint a szervezetek egyenjogúságát - ismertette Dávid Ibolya pártelnök az állásfoglalást.

Utoljára a még reménykedőknek

Az Orbán Viktor Fidesz-elnökkel folytatott egyeztetés másnapján elfogadott nyilatkozat azt is hangsúlyozza, hogy az MDF olyan együttműködési formákban partner, amelyek a kölcsönösséget és egymás szuverenitását veszik alapul. A volt miniszterelnök kedden felvetette, hogy az MDF-nek felül kéne vizsgálnia korábbi állásfoglalását az EU-választáson való önálló listás indulásról. Az elnökség által elfogadott dokumentum most ismét leszögezte: a párt mindenkori pozícióinak szempontjából meghatározó, hogy megméresse magát és szembesüljön a választók akaratával. A döntésről Dávid Ibolya azt mondta: ez volt az utolsó megerősítése a februárban elfogadott álláspontnak egy szemérmes korszak lezárásaként mindazoknak, akik még mindig esélyt látnak a közös indulásra.

Egyöntetűen elutasították az alternatívát

A kibővített testület előtt Lezsák Sándor, az elnökség tagja - Katona Kálmán alelnök szavai szerint - újra ismertette a Veránka szigeti zárt frakcióülésen elmondott helyzetértékelését. Mint ismeretes, Lezsák a párt kibontakozása érdekében több lehetőséget vázolt fel, köztük Dávid Ibolya lemondását is az egyik alternatívaként jelölte meg. Katona szerint Lezsák javaslatai "egyöntetű elutasításra találtak". Az elnökség többek között a lemondási-ügy miatt a kiadott dokumentumba foglalta azt is, hogy a párt "elutasít minden olyan megnyilatkozást, amely alkalmas az MDF egységének, testületei összhangjának megbontására. Elutasít minden olyan törekvést, amely alkalmas érvényes döntéseinek kívülről való megkérdőjelezhetőségére, a párt és párt tisztségviselőinek érdekérvényesítő lehetőségeinek meggyengítésére".

Az egyetlen egyetértés

Katona Kálmán kiemelte, hogy az Orbán-Dávid találkozó egy fontos eredménnyel zárult. Világossá vált, hogy mindkét fél hasonlóan értékeli a kormány gazdaságpolitikáját, és koncepciótlannak és sodródónak minősíti azt. Az MDF elnöksége ezért egy másik nyilatkozatot is elfogadott, amelyben arra kérik a kormányt, hogy a közeledő EU-csatlakozás miatt a nyáron is dogozzanak a minisztériumok egy, a jelenlegi helyzetben szükséges "távlatos gazdaságpolitika" kialakítása érdekében.