Klaudia
-3 °C
3 °C

Dávid Ibolya mindegyik pártnak nekiesett Gripen-ügyben

2007.11.30. 16:05
Ultimátumot adott a pártoknak Dávid Ibolya. Az MDF elnöke azt követeli, mindegyik politikai formáció elnöke igazolja, hogy tiszta Gripen-ügyben. Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori vezetője már megírta vallomását, az MSZP nem megy bele a cirkuszba, amit a Gripen-vásárló Orbán-kormány igazságügyi minisztere csinál.

A parlamenti pártok elnökei politikai tanúvallomás aláírásával, személyesen vállaljanak garanciát arra (hétfő déli határidővel), hogy pártjuk érintetlen a Gripen vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatos korrupciós gyanúban - ezt követeli Dávid Ibolya. A saját igazolását újságírók jelenlétében nyomban szignálta is az MDF elnökasszonya, vállalva, hogy ha pártja bármilyen illegális támogatást kasszírozott volna be a Gripen-beszerzés kapcsán, akkor leköszön az MDF éléről.

Dávid Ibolya azzal indokolta vallató akcióját, minden eddiginél komolyabb, több országot érintő korrupciós gyanú fogalmazódott meg vezető magyar pártokkal és rajtuk keresztül Magyarországgal szemben a Gripen-vadászrepülőgépek beszerzése-, illetve a szerződésmódosítás ügyében.

A New York Times hasábjain vezető magyar pártokat említenek, amelyek a CIA adatai szerint több millió dollárt kaptak a BAE Systems hadiipari csoporttól hat évvel ezelőtt azért, hogy Magyarország a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről. Az ügyben már Svédországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban is nyomoznak. Mindeközben, hangsúlyozta az MDF elnöke, Magyarországon a két nagy párt képviselői, Vadai Ágnes (MSZP) és Szijjártó Péter (Fidesz) a saját pártjuk nevében mellébeszélnek és próbálják ezt az ügyet kicsinyíteni.

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár egyébként november elején jelentette be, hogy elkészült a kormány Gripen-bizottságának jelentése, amely egyebek között megállapította: közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte. A testület azonban sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált.

Dávid Ibolya kérésének Pokorni Zoltán azonnal eleget tett. Miután emlékeztette az MDF elnökét, hogy ő is annak a kormánynak a minisztere volt, amelyik jóváhagyta a Gripenek beszerzését, Majd leszögezte: minden szempontból a "svéd vadászok" voltak a legkívánatosabbak, megvásárlásukkor a kormány helyesen járt el. Majd Pokorni rátért az akkor általa elnökölt Fidesz felelőségére is,

"Alulírott, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség 2001 májusa és 2002 júliusa között hivatalban volt elnöke igazolom, hogy az általam vezetett párt, illetve politikusai semmilyen formában nem kaptak illegális pénzügyi támogatást a Gripen-vadászgépek beszerzése kapcsán. Az akkori döntést kizárólag szakmai szempontok indokolták. Amennyiben mégis kiderülne, hogy az általam korábban vezetett párt kapott ilyen támogatást, akkor személyes felelősséget vállalok, és azonnali hatállyal lemondok pártvezetői tisztségemről" - tette meg a Dávid Ibolya által kívánt vallomást Pokorni

Nyakó István, az MSZP szóvivője viszont arról beszélt, hogyha Dávid Ibolyának lelkiismeret-furdalása van, akkor annak az árát, nem az akkori ellenzéki pártokkal kell megfizettetni, hanem az Orbán-kormány igazságügy-minisztereként szólni kellett volna a kormányülésen, hogy a Gripen-ügy körül gyanús dolgok zajlanak. Akkor, mutatott rá Nyakó, nem tette, most pedig, öt év elmúltával az akkori ellenzéki pártokat is a vádlottak padjára szeretné ültetni, azokat, akik a döntés közelében sem voltak.