Klaudia
-3 °C
3 °C

Részben ingyen fog dolgozni Dávid Ibolya

2004.12.16. 17:42
Dávid Ibolya ingyen fog dolgozni az Országgyűlés két bizottságában. A létszámában harmadára fogyatkozott MDF-frakciónak a legújabb ellenzéki megegyezés alapján 23 bizottsági helyet kell majd betöltenie, ezért a parlamenti alelnöki teendőket is ellátó pártelnöknek is beszáll a képviselői munkába. Az MDF-ból kizárt nemzeti fórumos képviselőket viszont a Fidesz saját bizottsági kerete terhére megtartja bizottsági elnöki és alelnöki megbízatásaikban.

Az Index információi szerint, amennyiben az országgyűlés hétfőn megszavazza az MDF előterjesztéseit, Dávid Ibolya parlamenti alelnök is tagságot vállal a Ház két bizottságában.

Negyedmillióval kevesebb

Az MDF sajtóosztályán az Index kérdésére megerősítették, hogy a pártelnök ingyen vállalja majd az amúgy dupla díjazással járó alkotmányügyi bizottsági munkát, és térítésmentesen dolgozik majd az ügyrendi bizottságban is. Ha az előterjesztést megszavazzák, Dávid Ibolya összesen 252 ezer forintot érő képviselői juttatásról mond majd le. Tény ugyanakkor, hogy az országgyűlési vezetői számára tilos más fizetett munkát vállalni, és az Országgyűlésben eddig nem volt példa arra, hogy a házelnök vagy helyettesei a bizottságok munkájában is szerepet vállaltak volna.

Hétszer három

Az elmúlt hónapok belső harcai következtében az MDF képviselőcsoportjának létszáma 23-ról 8-ra apadt. A Fidesszel a napokban megkötött megállapodás szerint azonban a harmadára csökkent frakció 2 bizottsági hely átadása ellenére továbbra is megőrzött 23 posztot a parlamenti különböző testületeiben. Dávid Ibolyán kívül a frakció többi tagjára fejenként három bizottságban elvégzendő munka hárul majd. Az alkotmányügyi testületi tagságot egyébként Herényi Károly frakcióvezető adja át majd a pártelnöknek. Herényi a frakcióból kizárt Balsai István helyett október végén vette a bizottságot.

Átadás átvétel

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz az MDF-ből kizárt, jelenleg Nemzeti Fórum csoportként szereplő képviselők felé vállalta, hogy megtarthatják bizottsági helyeiket, sőt elnöki és alelnöki posztjaikat is. A javaslat elfogadása után Balsai István foglalkoztatási és munkaügyi, Szászfalvi László pedig az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke maradhat, Lezsák Sándornak és Kelemen Andrásnak pedig nem kell majd megválnia az oktatásügyi illetve a európai ügyekért felelős testületek alelnöki megbízatásától.