Valér
4 °C
8 °C

Dávid Ibolya a Törzsasztalban

2001.07.04. 16:43
Csütörtök 11 órától az Index Törzsasztalának vendége lesz Dávid Ibolya igazságügyi miniszter. Az MDF népszerűségi listákat vezető elnök asszonya ugyan a kormány egyetlen női minisztereként az országos politika megkerülhetetlen és rendkívül ügyesen lavírozó figurájává vált 1998 óta, pártjának helyzetén nem tudott változtatni: az Fórum van is és nincs is - egyrészről a koalíció stabil tagja, másrészt viszont lassan, de biztosan oldódik föl a nagyobbik kormánypártban, támogatottsága messze a bűvös öt százalék alatt, közelebb a kettőhöz inkább.
A miniszter asszony a legnépszerűbb magyar politikus
Sokak szerint az MDF már szinte csak Dávid Ibolya miatt létezik, ha a népszerű elnöknő nem volna, rég megette volna a Fidesz az első szabad választások leamortizálódott győztesét. Az 1999-ben pártelnöknek megválasztott Dávid Ibolya nem csak politikai szereplései révén egyre sikeresebb, de imázsépítésben is rendkívül hatékony. Balaton-átúszás, aerobic-program éppúgy szerepel az elnöknői kelléktárban, mint mondjuk a rendszeres online médiaszereplések. (Kétségtelen, hogy ő a legaktívabb internetes megszólaló a nagypolitikában.)

Az elnöknőjénél tehát jóval kevésbé népszerű párt a hírek szerint napokon belül kezdi választási együttműködési tárgyalásait a Fidesszel. Ez még akkor sem lesz egyszerű menet, ha a két párt viszonya harmonikusnak mondható. Az MDF elnök asszonya időről időre megpróbálkozik a Fórum "önálló arculatának" hangsúlyozásával vagy inkább újrateremtésével, amely törekvést - lásd a Békejobb körüli feszültségeket - a Fiatal Demokraták nem fogadják kitörő örömmel, sőt.

Lényeg a lényeg: egyelőre kevés remény mutatkozik arra, hogy éppen az MDF vessen gátat a kétpártosodás folyamatának. Úgy tűnik, mindezzel a pártvezetés is tisztában van, tehát rendszerint épp csak annyira feszül neki a nagyobbik testvérnek, hogy komolyabb összetűzés ne lehessen a dologból. Az érzelmes MDF-Fidesz szappanopera újabb érdekes epizódhoz érkezik tehát.

Dr. Dávid Ibolya
1954-ben született Baján.
1981-ben szerzett jogi diplomát Pécsett.
1981 óta a Tolna megyei Tamásiban él.
1989-ben belépett az MDF-be.
1990-ben országgyűlési képviselővé választották.
1992-ben lett az MDF Tolna megyei elnöke.
1998-tól igazságügyi miniszter.
1999-től az MDF elnöke.

Részletes életrajz az MDF honlapján
Vagyonnyilatkozat

Tudni kell, hogy a választási tárgyalások első köre kudarccal zárult, Kövér László akkori Fidesz-elnök decemberi ajánlatát, amely 30 közös jelölt indításáról szólt, a Demokrata Fórum elutasította. (A pártelnöki tisztéből azóta távozott Kövér nem is vesz részt az újabb tárgyalásokon.)

Dávid Ibolya most új ajánlatra vár, amely még nem érkezett meg. Lassan ér a posta a Lendvay utcából a Bem rakpartra. Úgy tudni, az MDF 44 "tuti" mandátumot szeretne megszerezni, és alighanem úgy gondolhatják a Fórum vezetői, hogy erre van is esély, hiszen a kisgazdapárt sikeres önfelszámolási kísérlete után az MDF koalíciós szerepe fölértékelődhet, más (ha nem is nagyon, de) versenyképes partnerre egyelőre nem számíthat a Fidesz.

Tehát csütörtök délelőtt 11-től vendégünk Dávid Ibolya: itt tessék kérdezni!

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft