Jenő
-3 °C
6 °C

Dávid Ibolya a Törzsasztalban

2002.07.14. 17:33
Az Index Törzsasztalának vendége lesz hétfőn 11 órától Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az érzelmes MDF-Fidesz szappanopera egyes epizódjait 1998-óta kísérhetjük figyelemmel; legutóbb azt láthattuk, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök polgári körei több MDF-es politikust is magukba szippantottak. A választási vereséget követően az MDF elnöke üdvözölte a polgári körök létrejöttét, de hangsúlyozta, nem érzi úgy, hogy pártjának részt kellene vállalnia a "pártok felett álló mozgalom" szervezésében.
Az elnöknő reakcióját párttársai, és a politológusok többféleképpen magyarázták, ám tény, hogy az MDF támogatottsága 2 százalék alá süllyedt. Továbbra is sokan úgy látják, az MDF már szinte csak Dávid Ibolya miatt létezik, és ha elnöknő nem volna, rég megette volna a Fidesz az első szabad választások időközben leamortizálódott győztesét.

A MDF a választások előtt a Fidesszel kötött együttműködési megállapodás egy részletesen kidolgozott pontjával igyekezett meggátolni, hogy a "nagy testvér" az új ciklusban elszippantsa bejutott képviselőit. A megállapodást az a Hende Csaba hozta tető alá, aki Orbán Viktor hívó szavára MDF-es bizottsági elnökségéről is lemondott, hogy a Fidesz központjába helyezze át tevékenységét.

Az MDF nehezen feloldható helyzetbe került, mert a választási győzelmet remélő szövetség megkötésekor fel sem merült, hogy a két párton kívül más szervezeti formába is beindul majd a politizálás. Az a megállapodás, amelyről az MDF vezetői számos alkalommal nyilatkoztak elismerőleg, hangoztatva, hogy az a párt számára biztosította mandátumainak gyarapítását, nem nyújtott védelmet az új kihívás ellen.

Dr. Dávid Ibolya
1954-ben született Baján.
1981-ben szerzett jogi diplomát Pécsett.
1981 óta a Tolna megyei Tamásiban él.
1989-ben belépett az MDF-be.
1990-ben országgyűlési képviselővé választották.
1992-ben lett az MDF Tolna megyei elnöke.
1998-tól igazságügyi miniszter.
1999-től az MDF elnöke.

Jóllehet az MDF-ben is sokan megtiszteltetésként interpretálták a volt alelnök elcsábítását, Dávid Ibolya pártelnök többször rosszallását fejezte ki azért, mert Orbán Viktor gyakorlatilag kivonta az MDF-ből egykori államtitkárát. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a demokrata fórum az elkövetkezendő időszakban a Fidesz - Magyar Polgári Párttal szoros együttműködésben kívánja folytatni politikai tevékenységét.

A két jobboldali párt viszonyában a feszültség tehát kézzelfogható, s az egyik legfontosabb kérdés, hogy megerősíthető-e ilyen körülmények között az MDF az őszi választásokra.

Erre is választ kaphatunk hétfő délelőtt 11 órától. Dávid Ibolyát itt tessék kérdezni!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?