Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Dávid Ibolya a Törzsasztalban

2002.07.14. 17:33
Az Index Törzsasztalának vendége lesz hétfőn 11 órától Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az érzelmes MDF-Fidesz szappanopera egyes epizódjait 1998-óta kísérhetjük figyelemmel; legutóbb azt láthattuk, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök polgári körei több MDF-es politikust is magukba szippantottak. A választási vereséget követően az MDF elnöke üdvözölte a polgári körök létrejöttét, de hangsúlyozta, nem érzi úgy, hogy pártjának részt kellene vállalnia a "pártok felett álló mozgalom" szervezésében.
Az elnöknő reakcióját párttársai, és a politológusok többféleképpen magyarázták, ám tény, hogy az MDF támogatottsága 2 százalék alá süllyedt. Továbbra is sokan úgy látják, az MDF már szinte csak Dávid Ibolya miatt létezik, és ha elnöknő nem volna, rég megette volna a Fidesz az első szabad választások időközben leamortizálódott győztesét.

A MDF a választások előtt a Fidesszel kötött együttműködési megállapodás egy részletesen kidolgozott pontjával igyekezett meggátolni, hogy a "nagy testvér" az új ciklusban elszippantsa bejutott képviselőit. A megállapodást az a Hende Csaba hozta tető alá, aki Orbán Viktor hívó szavára MDF-es bizottsági elnökségéről is lemondott, hogy a Fidesz központjába helyezze át tevékenységét.

Az MDF nehezen feloldható helyzetbe került, mert a választási győzelmet remélő szövetség megkötésekor fel sem merült, hogy a két párton kívül más szervezeti formába is beindul majd a politizálás. Az a megállapodás, amelyről az MDF vezetői számos alkalommal nyilatkoztak elismerőleg, hangoztatva, hogy az a párt számára biztosította mandátumainak gyarapítását, nem nyújtott védelmet az új kihívás ellen.

Dr. Dávid Ibolya
1954-ben született Baján.
1981-ben szerzett jogi diplomát Pécsett.
1981 óta a Tolna megyei Tamásiban él.
1989-ben belépett az MDF-be.
1990-ben országgyűlési képviselővé választották.
1992-ben lett az MDF Tolna megyei elnöke.
1998-tól igazságügyi miniszter.
1999-től az MDF elnöke.

Jóllehet az MDF-ben is sokan megtiszteltetésként interpretálták a volt alelnök elcsábítását, Dávid Ibolya pártelnök többször rosszallását fejezte ki azért, mert Orbán Viktor gyakorlatilag kivonta az MDF-ből egykori államtitkárát. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a demokrata fórum az elkövetkezendő időszakban a Fidesz - Magyar Polgári Párttal szoros együttműködésben kívánja folytatni politikai tevékenységét.

A két jobboldali párt viszonyában a feszültség tehát kézzelfogható, s az egyik legfontosabb kérdés, hogy megerősíthető-e ilyen körülmények között az MDF az őszi választásokra.

Erre is választ kaphatunk hétfő délelőtt 11 órától. Dávid Ibolyát itt tessék kérdezni!