Emma
-2 °C
6 °C

Dávid-Orbán találkozó: gesztusok és kényes ügyek

2003.06.30. 14:04
Várhatóan a kettős tagság ügyét is felveti Orbán Viktor a Dávid Ibolyával folytatott keddi tárgyalásán. A kormányváltás óta mélyponton lévő Fidesz-MDF viszony miatt a pártvezetők a gesztusok találkozójára készülnek, de az ellenzéki oldal stratégiai olyan kérdései is terítékre kerülhetnek, mint az EU-képviselő választásra való felkészülés.
Kedd délben találkozik első ízben a két ellenzéki párt legfelsőbb vezetésének delegációja a tavalyi választási vereség óta.

A korábbi információk szerint nem a két alelnök, Pokorni Zoltán és Schmitt Pál képviseli Orbán Viktor mellett a Fideszt a keddi Fidesz-MDF csúcstalálkozón. A pártelnököt Martonyi János, volt külügyminiszter, a Szabad Európa Központ vezetője és Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes kíséri majd. Az Index információ szerint Martonyi kiválasztását az egyeztetés fő témaköreként beharangozott EU-választás indokolta, Mátrai pedig azért került a háromtagú küldöttségbe, hogy a nagyobbik ellenzéki párt "udvariasan utánozza" az MDF Dávid Ibolya pártelnök vezette tárgyalócsoportjának nemi összetételét.

Az MDF egyébként a Fideszhez hasonlóan körültekintően járt el a küldöttség tagjainak kiválasztásában. Az elnökség és a frakció képviseletében két olyan politikust kijelölése volt a cél, akik a Fidesz-vezetés számára is elfogadható tárgyalópartnerek, ugyanakkor képviselik mindkét testületet. Ezért esett a választás Katona Kálmánra, az MDF alelnökére, illetve Font Sándorra, a párt frakcióvezető-helyettesére. Kiszivárgott hírek szerint egyébként Katona volt az, aki az elnökségben felvetette, hogy egy év után mára szükségessé vált a két párt viszonyának rendezése.

Az Index információi szerint az EU-s választás tárgyalása mellett fontos, jelképes szerepet szán mindkét fél a találkozónak. Ugyanakkor napirendre kerülhet több olyan kérdés is, amely eddig kifejezetten rontotta a pártkapcsolatokat. Ilyen volt a Fidesz alapszabály-változtatásval lehetővé vált kettős tagság ügye, amelyet a kisebbik ellenzéki párt eddig önállóságát sértő lépésként értékelt.