Valér
4 °C
8 °C

Dávid Ibolya Polt szerepét erősítené a K&H-nyomozásban

2003.08.08. 13:15
Az MDF elnöke szerint a rendőrség kormányirányítás alatt áll, ezért az ügyészségnek magához kellene vonnia nyomozást a K&H Equities ügyében. Dávid Ibolya az elmúl napokban többször is beszélt arról, hogy Polt Péternek határozottabban bele kellene folynia a brókerbotrány vizsgálatába. Dávid most írásbeli kérdésben érdeklődött az ügyészség eddigi részvételéről.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke írásbeli kérdést intézett a legfőbb ügyészhez a K&H brókercége ügyében.

"Miután a legfőbb ügyész az Országgyűlésnek alárendelten végzi munkáját, írásbeli kérdést intéztem hozzá, nem tartja-e szükségesnek, hogy a K&H, illetőleg brókercége elleni pénzügyi visszaélés kapcsán a nyomozást a rendőrségtől ügyészségi hatáskörbe vonja" - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek pénteken. Az MDF elnöke, az előző kabinet igazságügy-minisztere az összeg nagysága, az érintett személyi kör és a sajátos felelősségi kör miatt tartaná indokoltnak, hogy a legfőbb ügyész kiemelt ügynek tekintse ezt. "Erre kifejezett felhatalmazást ad az ügyészségről szóló törvény és a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalról szóló jogszabály" - jelentette ki a politikus.

Dávid Ibolya azt is megkérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy milyen konkrét lépéseket tesz az ügyészség a nyomozás törvényessége feletti felügyelet keretében. Az MDF elnöke szerint ezzel nagyobb garanciát kapna a társadalom arra, hogy az igazság kiderüljön. Dávid Ibolya emlékeztetett arra: több szálon folyik a nyomozás a K&H brókercége ügyében a pénzügyi visszaélés kapcsán. Szerinte már fény derült arra, hogy a gyanúsított Kulcsár Attila politikusokkal, kormányzati politikusokkal állt kapcsolatban.

Napi bejárást biztosító belépővel rendelkezett a Miniszterelnöki Hivatalba, és a kormány titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárával is személyes volt a kapcsolata - mondta Dávid Ibolya, majd úgy vélekedett: fény derült arra is, hogy a kormány irányítása alatt működő Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője, Bácskai János dandártábornok ellen is eljárás indult, aki szintén személyes kapcsolatban állt a gyanúsított Kulcsár Attilával, valamint a visszaélések ügyében nyomozó rendőrség is kormányirányítás alatt áll. Dávid Ibolya szerint mindezek indokolnák, hogy a legfőbb ügyész kiemelt ügynek tekintse a K and H-nál és brókercégénél történteket.