Jenő
-3 °C
6 °C

Mitnyan: a dress-code a méltóságról szól

2005.08.31. 19:23
Az öltözködési előírásokat tartalmazó, úgynevezett dress-code-ra vonatkozó előterjesztés a Fővárosi Közgyűlés méltóságáról, a képviselőkről, a képviselőteremben való megjelenésről szól - közölte Mitnyan György, a közgyűlés fideszes képviselője.

Mint ismert, Mitnyan György múlt csütörtökön komplett dress-code elfogadását javasolta a Fővárosi Önkormányzatnak, mert szerinte jelenleg szakadt és extrém kinézetű hivatalnokokat is el kell viselnie a Városháza ügyfeleinek. Mitnyan kerületében már évek óta ajánlást bocsát ki a dolgozók számára.

"Mitnyan szexista"
Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője arra a hírre reagálva, amely szerint a polgármester javaslatot tett a fővárosi közgyűlésnek, hogy milyen öltözékben járjanak a hivatalnokok, és milyen öltözékben lehessen részt venni a közgyűlésben, közölte, Mitnyan súlyosan megsérti az azonos bánásmódra vonatkozó törvényt, "vagy ahogyan az európai közéletben mondják: szexista". Az ügyvivő szerint a polgármester "gondolkodása európai mércével mérve nem szalonképes".

Demszky közbenjárását kéri

"Az előterjesztés, amely két határozati javaslatot tartalmaz, arról szól: a közgyűlés határozzon úgy, hogy bevezeti a testület ülésein az öltözködési protokollt" - mondta a XII. kerület polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a második javaslatban felkéri a főpolgármestert egy dress-code szakemberek általi kidolgozására, amelyet hatvan napon belül a közgyűlés elé kellene terjeszteni.

"Ez az én javaslatom, ez nem szól tisztviselőkről, nem szól hölgyekről, nem szól urakról, hanem a közgyűlés méltóságáról szól, az eleganciáról, hogyan kell kinézni egy közgyűlésnek, amikor ülésezik, milyen ruhában illik megjelenni" - fogalmazott. Mitnyan György szólt arról: a javaslathoz mellékelt, ajánlott témaként, "egy másik hivatalban" készült mintát. A XII. kerületi polgármester hangsúlyozta: ez csak egy minta, "nem ezt kell elfogadni". A szakemberek feladata kidolgozni mi az öltözködési etikett a közgyűlésben, és az ajánlás segít abban, hogy mit vegyünk fel - fűzte hozzá.

Mitnyan az Indexnek múlt héten azt mondta, az motiválta előterjesztését, hogy olykor akár strand felszereléshez hasonlatos öltözékű képviselőket is látott a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ami szerinte méltatlan. A politikus szerint nagyon fontos a képviselők kulturált megjelenése, így bízik abban, hogy előterjesztését elfogadják és nem találkozik többé szakadt képviselőkkel, vagy extrémül öltözött hivatalnokokkal.A polgármester szerint azoknak, akik arról tájékoztatták az embereket, hogy ő meg akarja szabni, mit vegyenek fel a hölgyek és az urak, elnézést kellene kérniük a megtévesztettektől és levélben tőle is.

A minta


Mitnyan György

Mitnyan ajánlása szerint a hivatali öltözet legfőbb jellemzője, hogy nem ünnepi jellegű és nem a legutolsó divatot követi. A férfiaknak ezek szerint viszont öltönyt, azaz azonos kelméből készült nadrágot és kabátot vagy valamivel kötetlenebb formában önálló zakóban és a hozzá színben gondosan megválasztott, de más kelméből készült nadrágot kellene viselnie. A felsőhöz hosszú ujjú ing, nyakkendő, bőrcipő és öv dukálna, persze színben harmonizálva. A fideszes javaslat szerint a férfi cipő talpának is bőrből kell készülnie, fekete vagy valamilyen sötétebb barna árnyalatban.

Az előterjesztés a hivatal hölgy dolgozói számára is zakó-kiskabátos öltözéket írna elő, amely szoknyával és nadrággal is viselhető lenne. A hossz, a fazon és az anyag az évszakok és az alkalom függvénye lenne, de a javaslat a karcsúsított fazont ajánlja, mert az a csinos. A karcsúsítás nélküli kabátkák csak az egyéni adottságok (hiányában) kerülhetnének a főváros női alkalmazottaira.

A szoknyák esetében természetesen a legkényesebb kérdés, hogy meddig érjenek. Az ajánlás a térd feletti maximum 2-3 centit engedné kivillantani, "ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk". A Mitnyan-féle öltözködési javaslata szerint a blúzok, ingek terén is a karcsúbb változatok lennének előnyösek a nők számára, és semmiképp nem a "haskivillantók", "hiszen kevés nőnek van kockára gyúrt hasa, amit mutogatni érdemes". Az előterjesztés szerint mindehhez nyárra 5-10 denes, tavaszra-őszre 15, télre pedig 20 denes harisnya javallott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?