Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Mitnyan: a dress-code a méltóságról szól

2005.08.31. 19:23
Az öltözködési előírásokat tartalmazó, úgynevezett dress-code-ra vonatkozó előterjesztés a Fővárosi Közgyűlés méltóságáról, a képviselőkről, a képviselőteremben való megjelenésről szól - közölte Mitnyan György, a közgyűlés fideszes képviselője.

Mint ismert, Mitnyan György múlt csütörtökön komplett dress-code elfogadását javasolta a Fővárosi Önkormányzatnak, mert szerinte jelenleg szakadt és extrém kinézetű hivatalnokokat is el kell viselnie a Városháza ügyfeleinek. Mitnyan kerületében már évek óta ajánlást bocsát ki a dolgozók számára.

"Mitnyan szexista"
Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője arra a hírre reagálva, amely szerint a polgármester javaslatot tett a fővárosi közgyűlésnek, hogy milyen öltözékben járjanak a hivatalnokok, és milyen öltözékben lehessen részt venni a közgyűlésben, közölte, Mitnyan súlyosan megsérti az azonos bánásmódra vonatkozó törvényt, "vagy ahogyan az európai közéletben mondják: szexista". Az ügyvivő szerint a polgármester "gondolkodása európai mércével mérve nem szalonképes".

Demszky közbenjárását kéri

"Az előterjesztés, amely két határozati javaslatot tartalmaz, arról szól: a közgyűlés határozzon úgy, hogy bevezeti a testület ülésein az öltözködési protokollt" - mondta a XII. kerület polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a második javaslatban felkéri a főpolgármestert egy dress-code szakemberek általi kidolgozására, amelyet hatvan napon belül a közgyűlés elé kellene terjeszteni.

"Ez az én javaslatom, ez nem szól tisztviselőkről, nem szól hölgyekről, nem szól urakról, hanem a közgyűlés méltóságáról szól, az eleganciáról, hogyan kell kinézni egy közgyűlésnek, amikor ülésezik, milyen ruhában illik megjelenni" - fogalmazott. Mitnyan György szólt arról: a javaslathoz mellékelt, ajánlott témaként, "egy másik hivatalban" készült mintát. A XII. kerületi polgármester hangsúlyozta: ez csak egy minta, "nem ezt kell elfogadni". A szakemberek feladata kidolgozni mi az öltözködési etikett a közgyűlésben, és az ajánlás segít abban, hogy mit vegyünk fel - fűzte hozzá.

Mitnyan az Indexnek múlt héten azt mondta, az motiválta előterjesztését, hogy olykor akár strand felszereléshez hasonlatos öltözékű képviselőket is látott a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ami szerinte méltatlan. A politikus szerint nagyon fontos a képviselők kulturált megjelenése, így bízik abban, hogy előterjesztését elfogadják és nem találkozik többé szakadt képviselőkkel, vagy extrémül öltözött hivatalnokokkal.A polgármester szerint azoknak, akik arról tájékoztatták az embereket, hogy ő meg akarja szabni, mit vegyenek fel a hölgyek és az urak, elnézést kellene kérniük a megtévesztettektől és levélben tőle is.

A minta


Mitnyan György

Mitnyan ajánlása szerint a hivatali öltözet legfőbb jellemzője, hogy nem ünnepi jellegű és nem a legutolsó divatot követi. A férfiaknak ezek szerint viszont öltönyt, azaz azonos kelméből készült nadrágot és kabátot vagy valamivel kötetlenebb formában önálló zakóban és a hozzá színben gondosan megválasztott, de más kelméből készült nadrágot kellene viselnie. A felsőhöz hosszú ujjú ing, nyakkendő, bőrcipő és öv dukálna, persze színben harmonizálva. A fideszes javaslat szerint a férfi cipő talpának is bőrből kell készülnie, fekete vagy valamilyen sötétebb barna árnyalatban.

Az előterjesztés a hivatal hölgy dolgozói számára is zakó-kiskabátos öltözéket írna elő, amely szoknyával és nadrággal is viselhető lenne. A hossz, a fazon és az anyag az évszakok és az alkalom függvénye lenne, de a javaslat a karcsúsított fazont ajánlja, mert az a csinos. A karcsúsítás nélküli kabátkák csak az egyéni adottságok (hiányában) kerülhetnének a főváros női alkalmazottaira.

A szoknyák esetében természetesen a legkényesebb kérdés, hogy meddig érjenek. Az ajánlás a térd feletti maximum 2-3 centit engedné kivillantani, "ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk". A Mitnyan-féle öltözködési javaslata szerint a blúzok, ingek terén is a karcsúbb változatok lennének előnyösek a nők számára, és semmiképp nem a "haskivillantók", "hiszen kevés nőnek van kockára gyúrt hasa, amit mutogatni érdemes". Az előterjesztés szerint mindehhez nyárra 5-10 denes, tavaszra-őszre 15, télre pedig 20 denes harisnya javallott.