Klaudia
-4 °C
2 °C

Kósa megbüntetné az etikátlan pártokat

2004.04.19. 07:42
Kósa Lajos, a fideszes többségű debreceni önkormányzat polgármestere kijelentette: miután az Index tudósítása szerint a szocialisták a kampányban nem riadnak vissza jogellenes cselekedetektől sem, a cívisváros csütörtöki közgyűlése elé terjeszt egy olyan határozati javaslatot, miszerint az önkormányzat felbonthatja a kedvezményes bérleti szerződést azzal a párttal, amely a kampányban jogellenes tetteket követ el.
Kósa Lajos szerint szabálytalanságokra volt példa 2002-ben is, amikor az MSZP Debrecenben engedély nélkül helyezett el plakátot, vagy amikor a szocialisták munkaidőben akartak kampányolni a munkahelyeken. Mint mondta, a határozati javaslat szerint a debreceni közgyűlés fogja eldönteni azt, hogy szankcióképpen szerződést bont-e egy párttal vagy sem - írja a Népszabadság.

A Fideszre is vonatkozik

Négyzetméterárak
Debrecenben a négy parlamenti párt kedvezményes áron - négyzetméterenként 100 forintért - bérli a székházát az önkormányzattól. Ha valamelyik párt elvesztené az önkormányzati bérleményét, egy új székházban négyzetméterenként akár 4000-5000 forintot is fizethetne.
A polgármester a napilapnak arra a kérdésére, miszerint nem tart-e attól, hogy a rendelet visszaélésekre és provokációkra adhat okot, Kósa Lajos azt válaszolta: a közgyűlés a választási törvény és a helyi rendeletek alapján fog eljárni, a provokációk esetében rendszerint kiderül az igazság. Arra a felvetésre, hogy adott esetben a Fideszt is sújthatja-e a székházvesztés, a polgármester hangsúlyozta: a rendelet minden pártra vonatkozik, s nemcsak a mostani kampányban, hanem az összes jövőbeli választások idején érvényes lesz.

Tóbiás Józsefnek a Csapatjáték kampányrendezvényen elhangzott kijelentésére, miszerint nem érdeklik az etikai kódexek, és a fizetendő bírságokról majd utólag tárgyalnak, Kósa úgy reagált: "aki már a házibuli előtt bejelenti, hogy össze fogja törni a berendezést, ne csodálkozzon, ha kidobják". A debreceni polgármester szerint "erőt kell mutatni a Werber-jugendnek, amely se istent, se embert nem ismer" - írja a Magyar Hírlap. Kósa szerint a debreceni példa ragadós lesz, ezért a javaslatot elfogadása után elküldi az ország összes önkormányzatának.

A Magyar Hírlap emlékeztet, mivel a városi közgyűlésben a Fidesz-MDF-es tagok majdnem kétszer többen vannak, mint az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők, nem kétséges, hogy átfog menni Kósa javaslata.

Kolláth: necces javaslat

Szabó Miklós, az MSZP városi elnöke a debreceni polgármester bejelentésével kapcsolatban a Népszabadságnak így fogalmazott: Kósa Lajos nem először kíván visszaélni a hatalmával. Hozzátette: évek óta szükséges volna egy közösen megfogalmazott helyi etikai kódex megalkotása, de az erre irányuló kezdeményezéseket a Fidesz mindig visszautasította, és a saját akaratát akarta ráerőltetni a többi pártra. Mint mondta, most ismét kezdeményezik, hogy hozzanak létre egy választási etikai kódexet.

Kovács László, a helyi SZDSZ elnöke a Magyar Hírlap kérdésére úgy reagált, "nem szabad összekeverni az önkormányzati munkát és a pártpolitikát, bár ez Debrecenben már régóta gyakorlat".

Kolláth György alkotmányjogász szerint mivel politikai, helyhatósági és jogi szempontok együtteséről van szó, "necces, ha együvé nem tartozó dolgokat próbálnak összemosni". Ha egy bérbeadó kijelentheti, hogy törvénysértés esetén megvonja a kedvezményt bérlőjétől, akkor ezt a bérleti szerződésben rögzíteni kell.